Askungen

Från Seriewikin
Version från den 24 april 2021 kl. 10.48 av Keffy (diskussion | bidrag) (→‎Disneyversionen)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Askungen" är en europeisk folksaga, nedtecknad av bland andra Charles Perrault (som Cendrillon) och bröderna Grimm (som Aschenputtel). I likhet med många folksagor så har Askungen överförts till flertalet andra medier, inklusive tecknade serier.

Handling

En flicka tvingas bli tjänstehjon åt sin elaka styvmor och fula styvsystrar efter att hennes förmögna far dör. Hon tilldelas öknamnet Askungen, men när kungen i landet bjuder till bal för att hitta en gemål till sin son, får flickan med magins hjälp en vacker festklänning, och lyckas genom sin skönhet vinna prinsens kärlek. Hon tvingas hastigt fly när magin upphör, men tappar en sko med vars hjälp prinsen till slut hittar henne och tar till hustru.

Disneyversionen

År 1950 gick Walt Disneys animerade filmatisering av Perraults version av sagan upp på biograferna. Filmen blev Disneys största framgång sedan "Snövit", och har överförts till seriemediet flera gånger; såväl en serietidningsversion av Dan Gormley som en dagspressversion tecknad av Manuel Gonzales och Dick Moores efter Frank Reillys manus publicerades i samband med filmens premiär, och därefter har ytterligare versioner gjorts. I dagspressserien "Walt Disney's Treasury of Classic Tales" publicerades Frank Reillys och Mike Arens tolkning 1973, i den brittiska serietidningar publicerades en version 1977, och 1998 publicerades Régis Maines och Mario Cortes tolkning i europeiskt albumformat.

På svenska har Gormleys version publicerats i Kalle Anka & C:o nr. 11B/1950, Walt Disney's Serier nr. 2/1968, och Walt Disney's Klassiker nr. 2/1975. Dessutom publicerades versionen av Gonzales & Moores i Walt Disney's filmalbum 1 från 1977. Ett utdrag ur nittiotalsversionen publicerades i serieboken "Disneys julafton" (2000), varefter hela serien publicerades inom ramen för bokserien "Walt Disney's klassiska filmer" 2002.

Askungen själv har utöver adaptionerna haft en relativ modest karriär som seriefigur. Huvudsakligen har hon figurerat i franchisen "Disney Prinsessor" (introducerat vid millennieskiftet), inklusive mangaserien "Kilala Princess" från 2005–2007.

Betydligt mer etablerade i serieformatet har Askungens musvänner Jack och Gus blivit. Redan 1950 figurerade de i två följetonger av Floyd Gottfredsons dagspressversion av "Musse Pigg", och under femtiotalet gjordes flera ensidesserier med musduon i Storbritannien. Främst har de dock etablerats som husdjur till Farmor Anka – så tidigt som 1950 flyttade de in på Farmors gård, och därefter har de fortsatt att figurera i detta sammanhang i serier främst från USA, Nederländerna och Danmark. I framför allt de nederländska serierna har mössens antagonist från "Askungen"-filmen, styvmoderns katt Lucifer, också dykt upp hos Farmor Anka.

Andra serier

Askungen-sagan har tolkats och nytolkat i flera olika serier, inklusive den amerikanska dagspresserien "Ella Cinders", som förlägger handlingen till Hollywood; "Cinderalla", en skräckmanga som utspelar sig i det moderna Japan; och Joanna Rubin Drangers svenska "Askungens syster".

Härutöver figurerar Askungen också som en av många sagofigurer i exil i nutidens New York i Bill Willinghams "Fabler".