Skillnad mellan versioner av "Bild & Bubbla"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m (inte enda tidskriften)
(Det här är bara en kvalificerad gissning, men ar det inte kvadratisk som menas? Inte har tidningen någonsin varit rund?)
Rad 5: Rad 5:
 
'''''Bild & Bubbla''''' är [[Seriefrämjandet]]s tidskrift om serier och kommer för närvarande ut fyra gånger per år. Från första var tidningen ett modest [[fanzin]] med namnet '''''Thud''''', startat 1968. Fanzinet blev sedermera en regelbundet utgiven tidning, som 1977 fick titeln ''Bild & Bubbla''.  
 
'''''Bild & Bubbla''''' är [[Seriefrämjandet]]s tidskrift om serier och kommer för närvarande ut fyra gånger per år. Från första var tidningen ett modest [[fanzin]] med namnet '''''Thud''''', startat 1968. Fanzinet blev sedermera en regelbundet utgiven tidning, som 1977 fick titeln ''Bild & Bubbla''.  
  
Nuvarande redaktörer (2008) är [[Fredrik Strömberg]], [[Jakob Hallin]] och [[Jimmy Wallin]]. 2008 gjordes layouten om radikalt i en fyrkantig, luftigare form.
+
Nuvarande redaktörer (2008) är [[Fredrik Strömberg]], [[Jakob Hallin]] och [[Jimmy Wallin]]. 2008 gjordes layouten om radikalt i en kvadratisk, luftigare form.
  
  

Versionen från 9 oktober 2009 kl. 07.49

Bild & Bubbla i nuvarande utförande, nr 3/2008. Omslagsteckning av Jimmy Wallin. © Wallin/Seriefrämjandet

Bild & Bubbla är Seriefrämjandets tidskrift om serier och kommer för närvarande ut fyra gånger per år. Från första var tidningen ett modest fanzin med namnet Thud, startat 1968. Fanzinet blev sedermera en regelbundet utgiven tidning, som 1977 fick titeln Bild & Bubbla.

Nuvarande redaktörer (2008) är Fredrik Strömberg, Jakob Hallin och Jimmy Wallin. 2008 gjordes layouten om radikalt i en kvadratisk, luftigare form.


Historik

Thud nummer 19, utgiven av Seriefrämjandet. Omslag "Felix" av Jan Lööf.© Lööf/Seriefrämjandet.
Bild & Bubbla nr 1/1991 Omslagsbild av Don Rosa. © Rosa/Seriefrämjandet.
Bild & Bubbla nr 1–2/2007 med omslag av Junko Mizuno. © Junko Mizuno och Seriefrämjandet.

Thud

Det som skulle bli Seriefrämjandet hade sin upprinnelse i Thud, det fanzin som Janne Lundström och Henri Holmgren skrev och distribuerade till ett fytiotal serieintresserade sommaren 1968. Avsikten var att skapa en förening för seriefans, och 7 december 1968 bildades så förbundet Seriefrämjandet vid ett möte i Stockholm.

Från och med 1969 började Thud utkomma 4 ggr/år och man fick hjälp från serieförlaget Semic med sättning av tidningen. 1975 fick tidningen för första gången statligt tidskriftsstöd, och vid årsmötet det året beslöt man efter diskussioner om att tidningen skulle byta namn till något mer seriöst.

Bild & Bubbla

Från och med nr 35 (nr 1/1977) bytte tidningen namn till Bild & Bubbla.

Debatter om Bild & Bubblas roll ledde till ett beslut att föra ut den hittillsvarande medlemstidskriften till allmänheten. 1981 började den med stöd av Semic Press att säljas i Pressbyrån som fristående kulturtidskrift, nu i större format och med 6 nummer per år. Samtidigt fick SeF en ny intern medlemstidning – Tidskrift om tecknade serier (TOTS).

Satsningen varade inte särskilt länge – B&B nr 1/1983 blev det sista numret som såldes i Pressbyrån; lönsamheten var för liten. Semic Press slutade därmed att täcka tidningens underskott, men fortsatte att stödja föreningens verksamhet med ett årligt bidrag. B&B återgick till att bli enbart prenumerationstidskrift – dock inte längre en ren föreningstidskrift.[1]

Bild & Bubbla har under många år varit Seriefrämjandets centrala verksamhet.

Bild & Bubbla på webben

2006 påbörjades en satsning på att göra B&B-artiklar tillgängliga på Internet. Ansvarig till en början var Jimmy Wallin. Tanken var att sidan även skulle fungera som ett ställe där "extramaterial" kunde tillhandahållas, men satsningen kom av sig på grund av resursbrist (både personal och material). Från och med 2008 återupptas arbetet i Seriefrämjandet Stockholms regi, då redaktionen bestämt sig för att flytta ut nyhetssektionen och recensionerna från tidningen till webben. Detta eftersom de senaste årens förseningar ofta gjort dessa inslag inaktuella vid utgivningen av pappersversionen.

Baknummer

Baknummerförsäljning sköttes länge i Göteborgs Seriefrämjandes regi, men lagret finns numera på Seriecenter i Malmö.

ISSN

  • ISSN (Thud): 0346-3133
  • ISSN (B&B): 0347-709

Externa länkar

Fotnoter

  1. "Seriefrämjandet år för år", B&B 3–4/1998