Textplatta

Från Seriewikin
Version från den 6 augusti 2018 kl. 11.06 av Wakuran (diskussion | bidrag) (→‎På andra språk)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Textplattan kompletterar bilderna och ger mer ingående information. Från "Hulk", tecknad av Jack Kirby. © Marvel Comics.
Särskilt i äldre serier fanns berättande text ofta utanför serierutan i stället för i textplattor. Från "Willy på äventyr" av Walter Booth ur Allers nr 16/1935. © Allers förlag

Textplattan är ett rektangulärt textfält som placeras i en serieruta för att tillhandahålla upplysningar om exempelvis tidpunkt eller plats ("Samtidigt på andra sidan av stan...") eller annan bakgrundsinformation om det som händer i serien ("Det här är Valle. Han är sju år och bor i Borås").

I modernt berättande kan textplattan spela rollen som berättare och ersätta tankebubblor och ibland även pratbubblor. Detta kan i så fall markeras med citattecken, kursiv stil eller annorlunda färg på själva textplattan.

Historiskt sett stammar textplattan från den text som stod under bilderna i de bildberättelser som utgjorde seriernas föregångare. Ett kriterium som en del serieteoretiker ställt upp för en serie är att texten ska finnas innanför serierutans ram. Av detta skäl räknas Outcaults "The Yellow Kid" av många som den första serien – texten stod på figurens mage.

I Nederländerna har man haft en längre tradition än i många andra länder av att samla all text utanför rutan snarare än i pratbubblor eller ens textplattor. På nederländska kallas serier med det formatet för "tekststrip" ("textserie").

På andra språk

Språk Term
Mini storbritannien.gif Mini usa.gif Engelska caption
Mini frankrike.gif Mini belgien.gif Franska récitatif, légende, cartouche
Mini italien.gif Italienska didascalia
Mini portugal.gif Mini brasilien.gif Portugisiska legenda
Mini spanien.gif Spanska cartucho
Textplattan övertar ibland pratbubblans funktion, exempelvis när den som pratar inte syns i bild. Från "Maus" av Art Spiegelman. © upphovsmannen.