Göran Semb

Från Seriewikin
Hoppa till: navigering, sök


SERIESKAPARE
Göran Semb
Göran Semb
Göran SembNAFS(k):s årsmöte 2006. Foto: Steamboat Willie
Född:∗ 1962 (55 år)

Land:Sverige Sverige
Språk:Svenska svenska

Serier i urval
"Mildh & Fromm"
"91:an"
"Fantomen"
Webblänkar
[http://sembtext.blogspot.com/]

Göran Semb, född 1962, är en svensk redaktör, serieöversättare och -textare, samt serieskapare.

Har bland annat översatt nyutgåvorna av "V for Vendetta" och "Watchmen" för Egmont Kärnan och översätter även för serietidningar som Fantomen och Ernie. Redaktör för tidningen Knasen från nummer 18/2009.

Skapare av och författare till serien "Mildh & Fromm", tecknad av Carlos Pedrazzini, biserie i Fantomen 2014–16. Samlingsvolymen "Mildh & Fromm: Uppgång… och fall" utkom 2017. Är författare till tre "Fantomen"-äventyr och ett dussintal "91:an"-avsnitt.

Har skrivit recensioner och artiklar om ett antal serieskapare och serier i Bild & Bubbla, företrädesvis dagspresserier. Satt i Seriefrämjandets styrelse ett antal år under 1990-talet och blev åter styrelsemedlem 2009–11.

Håller då och då föredrag om serier och serieskapare i olika sammanhang. Har i egenskap av serieexpert intervjuats i såväl radio ("P3 Kultur") som SVT:s morgonprogram om så vitt skilda ämnen som superhjältar och Snobben. Bloggar sedan november 2010 på http://sembtext.blogspot.com/.

Sänder sedan 2016 podcasten "Seriepodden" som görs tillsammans med Christer Larsson.

Läs mer

  • Semb, Göran (1993). "En bild & Tusen ord". Tidskriften 90tal

Externa länkarStub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer! 
företrädare
Germund von Wowern
Redaktör för tidningen Knasen
2009–
efterträdare
Innehar fortfarande posten