Äventyrsserier

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Äventyrserie)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Tarzan" av Burne Hogarth. © UFS
För Disney-serietidningen, se Äventyrsserier (serietidning).

Äventyrsserier kallas serier som är inriktade på äventyr och spänning. De är oftast längre än humorserier, och i regel tecknade i realistisk stil. De kan vara realistiska eller blandas med fantastiska element.

Om en äventyrsserie innehåller starkt karikerade figurer eller många komiska element brukar den i regel kallas för en komisk äventyrsserie, en serietyp som är något av en brygga mellan humor- och äventyrsserier. Exempel på detta är "Tintin" och "Dragonball".

Äventyrsserierna växte fram i USA under 1920-talet och sprang ut ur komiska äventyrsserier med längre episoder såsom "Wash Tubbs", "Little Orphan Annie" och "Karl-Alfred".

Serieversionen av "Tarzan" anses vara den första renodlade äventyrsserien, skapad 1929 av Hal Foster. Samma år kom science fiction-serien "Buck Rogers" av John Dille och Dick Calkins.

Typer av äventyrsserier

Även om äventyrsserier ofta ses som en egen genre så är det snarare en överordnad rubrik på åtskilliga genrer. Äventyrsserier kan vara t.ex.:

Begreppet "äventyrsserier" används också ofta specifikt för serier om typiska romantiska äventyrsgestalter, såsom "Fantomen", "Indiana Jones", "Corto Maltese" och "Zorro".

Artiklar i Bild & Bubbla

Här listas inte artiklar om enskilda serier, utan endast allmänna artiklar om äventyrsserier och deras estetik.

Se även