Harold Foster

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Hal Foster)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
SERIESKAPARE
Hal Foster
Harold Rudolph Foster
Hal Foster, självporträtt med Prins Valiant. © Foster
Född:∗ 1892-08-16
Födelseplats:Halifax, Nova Scotia, Kanada
Död:† 1982-07-25 (89 år)
Död, ort:Spring Hill, USA
Fullständigt namn:Harold Rudolph Foster

Land:Mini kanada.gif Kanada
 Mini usa.gif USA
Språk:Mini storbritannien.gif engelska

Serier i urval
"Tarzan"
"Prins Valiant"
"The Mediæval Castle"

Harold Rudolph "Hal" Foster (16 augusti 1892 – 25 juli 1982) var en kanadensisk-amerikansk serietecknare som skapade "Prins Valiant" (”Prince Valiant in the Days of King Arthur” i original) och serieversionen av "Tarzan". Foster var en av de största skaparna av amerikanska dagspresserier, en av mediets stora innovatörer, och tillsammans med samtida kreatörer som Alex Raymond och Milton Caniff rankas han som en av de mest betydande serietecknarna.

Fosters tidiga liv

Hal Foster föddes den 16 augusti 1892 i Halifax, Nova Scotia, Kanada. Han flyttade med sin familj till Winnipeg, Manitoba, Kanada 1906. Slutade sedan skolan vid 18 års ålder för att försörja sin familj, och redan som tonåring fick han jobb som illustratör, med att illustrera kvinnliga underkläder för butikskataloger.

Foster började frilansa 1913, men illustratörsjobb var få. Han gifte sig 1915 med en ung Helen Wells, och arbetade de kommande åren som boxare, vildmarksguide i Ontario och Manitoba och som guldgrävare i Lake Rice-regionen. Vid 28 års ålder, med fru och två barn att försörja, kände Foster pressen att försörja sin unga familj, och beslutade att göra ett allvarligt försök att skapa sig en karriär som illustratör.

Han och en vän cyklade till USA och det tog dem två veckor att cykla från Manitoba till Chicago, dit de anlände 28 augusti 1919. Foster tog ett jobb hos ett gravyrföretag och började gå kvällskurser vid Chicago Art Institute. Efter det fortsatte han vid National Academy of Design och Chicago Academy of Fine Arts. Efter avslutade konststudier började han en karriär som tidskriftsillustratör och reklamtecknare för Palenske-Young Studio. Han fick snabbt ett gott rykte genom sitt professionella arbete.

Serieskapande

År 1927 fick Joseph H. Neebe, chef för Campbell-Ewald reklambyrå, idén att skapa en dagspresserie av Edgar Rice Burroughs populära romaner om Tarzan of the Apes. Illustratören av romanen från 1912, J. Allen St. John, tackade nej till att rita en dagspresserie varför Neebe istället anlitade Hal Foster, som han kände från tidigare reklamjobb, för att teckna en dagsserieversion av Burroughs roman om Tarzan.

Foster var den förste tecknaren av dagspresserien Tarzan, som då blev en av de allra tidigaste äventyrsserierna. Serien började publiceras den 7 januari, 1929, samma dag som sf-serien Buck Rogers startade. Foster och Neebes första episod, publicerad i 10 veckor, var en direkt adaption av den ursprungliga Burroughs-romanen, och Foster tecknade den första episoden som pågick i tio veckor, till mars 1929, varefter han återgick till reklambranschen.

Tarzan togs därefter över av Rex Maxon som också tecknade söndagserien som började den 15 mars 1931. Några månader senare återvände Foster till Tarzan, eftersom det stora börsfallet drabbat reklambranschen hårt, varpå han övertog söndagssidan från Maxon den 27 september 1931. Serierna hade nu blivit en del av hans professionella liv.

Några av de tidigaste sidorna producerade Foster ganska rutinmässigt, men när han började få nöjda läsarbrev påverkade det honom positivt. Han började experimentera fritt med teckningarna varför serien 1932-1934 rankas som en av de bästa i sin genre. Serien blev en stolthet och han använde sina talanger för att skapa den. Foster var som serietecknare innovativ och tillförde en målerisk, impressionistisk inställning till serier, och började tidigt experimentera med ljus- och skuggeffekter.

Foster kom att teckna Tarzan fram till 1937. Han hade då skapat en definition av Tarzan, som vi sedan förväntar oss Tarzan. Han etablerade en teckningsstil som kom att påverka alla andra tecknare som därefter tecknat serien, som Burne Hogarth, Amilcar Ruben Moreira (Rubimor), Bob Lubbers, Russ Manning, Gil Kane, Mike Grell, Gray Morrow, Joe Kubert, John Buscema etc.

År 1937 hade han blivit trött på att teckna andras historier, och skapade sin egen serie. På sin fritid utvecklade han en serie som hade arbetstitlar som ”Derek, Son of Thane” och ”Prince Arn”. Serien var baserad på berättelserna om riddarna kring runda bordet, och konceptet var noggrant uttolkat av Foster.

1937 lämnade den då 44-årige Foster uppdragsgivaren United Features Syndicate (som först fick frågan om att ge ut serien, men tackade nej) och Tarzan, för att arbeta för King Features på sin skapelse, som kom att bli hans livsverk, söndagsserien "Prins Valiant", som blev en stor och långvarig framgång.

På begäran av syndikatet namngav Foster sitt nya projekt ”Prince Valiant in the Days of King Arthur”. Den hade premiär 13 februari 1937 och var större delen av Fosters tid i helsidesformat, ett format som lät Foster använda olika sidlayouter, och göra mycket detaljerade teckningar, med känsla för perspektiv, textur och atmosfär.

En egenhet hos Foster är att han inte nyttjade pratbubblor, utan satte texten separat inne i serierutorna.

Berättelsen var en historisk serie som tilldrog sig under tiden för Kung Arthur-myten på 400-talet. Foster var en mästare i att skildra subtila känslor och multidimensionella karaktärer med klara nyanser mellan gott och ont. Tidningssyndikat och utländska förläggare tyckte ibland att Foster gick lite för långt med sina teckningar, och det hände att King Features tvingade honom att redigera serien innan den gick i tryck, men även det som King Features släppte igenom kunde sedan utländska förlag censurera, som halvnakna bröst, eller våldshandlingar som halshuggningar och tydligt blodsprut.

Hal Foster bemödade sig för att ge sina sidor en hög kvalitet, och spenderade 50-60 timmar varje vecka för att skapa en sida. Han arbetade dock 9-12 veckor i förväg, så att han kunde även driva några andra projekt. För King Features "Book of the Month" skapade han en tecknad serieadaption av Frank Werfels roman "Sången om Bernadette" 1943.

Söndagssidorna till "Prins Valiant" fick 1944-45 en åtföljare genom serien "The Medieval Castle". Pappersransonering under andra världskriget orsakade att Prince Valiant krympte från helsida till två tredjedelar av det tidigare formatet. Prins Valiant fick istället ett komplement genom Fosters serie The Mediæval Castle, som tidningarna kunde välja att klippa bort vid behov, alternativt låta resten av sidan fyllas med den nya serien.

Foster illustrerade även boken The Young Knight 1945, en bok med vissa likheter med The Mediæval Castle.

Men hans fokus var hela tiden på hans serie Prins Valiant, som kännetecknas av bra och välutvecklade berättelser, historiskt trovärdiga och detaljrika. Hans teckningar var stilbildande för den tidens äventyrsserier, med god blick för perspektiv, anatomi och detaljer.

Efter kriget återgick Prince Valiant till det stora helsidesformatet till 1951. Därefter begränsade redaktörerna Foster möjligheter att variera layouten, genom att tidningar skulle kunna välja att antingen behålla serien med rutorna i tre rader eller omforma serien till att bli en tvåradig serie.

Från 50-talet började Foster arbeta med assistenter, som sin egen son Arthur James Foster som riade bakgrunder och färglade i tjugo år (1952-62), Philip ”Tex” Blaisdell (1962-68), Lee Marrs (1967-68) och Wayne Boring (1966-69) med Hugh Donnel som färgläggare.

Hal Foster fortsatte att skriva och teckna serien till början av 70-talet, då ledinflammation började påverka hans förmåga att rita. År 1970 började Foster därför planera för sin pensionering. Han bjöd in andra tecknare, Gray Morrow, John Cullen Murphy och Wallace Wood, att rita några Prins Valiant-sidor, och valde 1971 John Cullen Murphy som sin samarbetspartner och ersättare.

Den sista sidan som ritades av Hal Foster publicerades den 16 maj 1971, varefter Murphy tecknade/tuschade serien från manus och skisser av Foster.

Foster slutade signera Prins Valiant-sidorna 1975. Under flera år fortsatte han dock att skriva historierna och skissa, och det ganska detaljerat, för Murphy, till den 10 februari 1980, men gjorde på slutet mindre och mindre manusskrivande och tecknande tills han efter en längre bedövning under en operation förlorade minnet och inte längre kom ihåg att han någonsin gjort Prins Valiant.

År 1971 flyttade han och hans fru Helen till Florida. Samma år tog John Cullen Murphy över huvuddelen av tecknandet till "Prins Valiant".

Foster slutade helt att teckna 1975.

Han dog 25 juli 1982 i Spring Hill, Florida.

Hal Foster är en av de mest berömda serietecknarna genom alla tider. Med sin bakgrund i klassisk illustration introducerade Foster nya tekniker i dagspresserien, och han hade stort inflytande på den unga serieläsande generationen, varav många blev inflytelserika serietecknare själva. En rad artister har nämnt att Hal Foster haft stort inflytande på deras arbete, till exempel Carl Barks, Jack Davis, Steve Ditko, Mort Drucker, Frank Frazetta, Jean Giraud, Gil Kane, Jack Kirby, Joe Kubert, Siegel & Shuster, Marten Toonder, Al Williamson och Wallace Wood.

Källa: https://rogersmagasin.com/serieskapare-tecknare-och-manusforfattare/hal-foster/

Priser och utmärkelser

Hal Foster erhöll en rad priser för sitt seriearbete under sitt liv, bland annat en Reuben Award 1957 som "Cartoonist of the year".

Foster tilldelades Banshees’ pris ”Silver Lady” 1952, och han fick flera utmärkelser av National Cartoonists Society för Prince Valiant, förutom Reuben Award även The Story Comic Strip Award 1964, Special Feature Award 1966 och 1967. Han erhöll även Elzie Segar Award 1978 och Gold Key Award (deras Hall of Fame) 1977.

Foster var 73 när han valdes in i Storbritanniens Royal Society of Arts, en ära som få amerikaner förunnats.

Foster introducerades i Will Eisner Award Hall of Fame 1996 och Joe Shuster Canadian Comic Book Creators Hall of Fame 2005, båda postumt.

Foster invaldes postumt i Society of Illustrators Hall of Fame 2006.

Kuriosa

Hal Foster är med i söndagssidan med "Prins Valiant" som publicerades 12/2 2012, en dag före seriens 75-årsdag.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!