87:an

Från Seriewikin
(Omdirigerad från 87:an Axelsson)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Denna artikel handlar om seriefiguren 87:an.
För den svenska serietidningen, se 87:an (serietidning).

Lars Fjodor Axelsson (mest känd som 87:an Axelsson eller kort och gott 87:an) är en seriefigur skapad av Rudolf Petersson 1932.

87:an är egentligen en bifigur i serien "91:an", men får ofta stort utrymme och är ibland huvudperson i egna avsnitt.

87:an har en vildsint morsa, Bottina Axelsson, skapad av Rudolf Peterson men utvecklad till en regelbunden bifigur på senare år.

Kuriosa

87:ans förnamn har gått igenom olika stadier. I någon tidig serie kallade skaparen Rudolf Peterson honom för Lars, vilket glömdes bort med tiden. Ett läsarförslag anammades många år senare då han fick namnet Fjodor. Då arkivforskningen när det gäller "91:an" tog fart uppdagades att Lars redan var etablerat som förnamn. Idag är det därför Lars Fjodor som gäller.

I filmerna om "91:an" har 87:an kallats för såväl Rudolf som Gösta Axelsson, vilket dock aldrig har slagit igenom i seriernas kanon.

Vem som är 87:ans far är osäkert; i vissa serier talar 87:an om "farsan" som någon han minns från barndomen - i andra serier vet han inte vem hans far är. (Detta skulle kunna förklaras med att "farsan" är/var en styvfar, medan den biologiske fadern är okänd.)

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!