Furir Revär

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
91:an och Korpral Revär av Rudolf Petersson. © Egmont
Furir Revär och 91:an av Krister Petersson. © Egmont

Furir Revär är en bifigur i den klassiska svenska serien "91:an", skapad av Rudolf Petersson.

Beskrivning

Furir Revär är den antagonistiske furir som drillar de värnpliktiga på Klackamo regemente i serien "91:an". Furir Revärs fullständiga namn är Rickard Revär. Efternamnet Revär kommer från benämningen av den rand som förekom på militärbyxor.

Revär var i de tidigare versionerna av serien en korpral och kom senare att blir befordrad till överfurir i en serie av Nils Egerbrandt. När det svenska försvaret omformade de militära graderna och tjänsten överfurir, tillsammans med fanjunkare, togs bort så blev Revär helt enkelt en furir. Det har vid flera tillfällen ställts frågor till 91:an-redaktionen om Revärs militära grad på insändarsidan 91:an mot väggen. Detta på grund av att det ibland förekommit tillfällen då Revärs grad har varit tvetydig i olika delar av serien.

Furir Revärs mål i livet är att bli en fullskalig officer i det svenska försvaret, vilket oftast förhindras genom olika komiska incidenter som involverar 91:an och 87:an. 91 Karlssons och 87 Axelssons ständiga upptåg leder oftast till att Revär tvingas sätta dem i arresten, något som levt kvar på detta regemente på grund av 91:an och 87:an. Furiren har själv suttit i arresten vid olika tillfällen, till exempel då han ibland har gått för långt med sin kadaverliknande disciplin, har blivit lurad av 91:an och 87:an eller då han genom rena missförstånd råkat vara på fel plats vid fel tillfälle.

Dessutom händer det att Furiren tafatt försöker uppvakta damerna i serien, till exempel Elvira (91:ans flickvän), Jenny (Elviras kusin och före detta sekreterare på regementet), Greta (Elviras väninna och majorens före detta hembiträde), Svea Olsson (Elviras syster) och även Fröken Grandin (Överste Gyllenskalps sekreterare). Dock har furirens kärleksliv inte utvecklats mer ingående i serien och om hans bakgrund är inte mycket känt.