Krister Petersson

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Nowiki.gif Denna artikel behöver wikiformateras.
Hjälp gärna till med den här och andra artiklar som saknar wikiformatering.


"Uti vår hage julalbum" 1995 med huvudpersonen Faló på omslaget. © Semic/Krister Petersson

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.
Furir Revär och 91:an av Krister Petersson. © Egmont

Krister Petersson (född 1956), svensk serieskapare som främst har gjort sig känd som tecknare på "91:an" samt sina egna skapelser "Uti vår hage" och "Vi å pappa".

Historik

Krister Petersson föddes 1956 i Nävragöl, Blekinge. Han beskriver sig själv som en medelmåttig elev i skolan och trots toppbetyg i teckning gick Krister inte någon tecknarutbildning efter avslutad grundskola – han utbildade sig istället till möbelsnickare. Efter ett par år såg Krister att ett företag vid namn Telub i Växjö behövde tecknarelever, så han skickade in några arbetsprover och blev därmed också anställd. Här gjorde Krister under 5 år illustrationer och bruksanvisningar för allt ifrån tvättmaskiner till försvarsmateriel. Han arbetade även med att göra sprängskisser.

1981 fick Krister sina första alster publicerade i tidningen Svenska Serier (som har varit en fin mylla för groende talanger) under rubriken "Uti vår hage". Detta för att inte från början låsa vad serien skulle kunna handla om, utan mera fritt kunna röra sig i persongalleriet. Att det sedan kom att handla mer och mer om "tosingen på Friggagatan å hanses bror" är en annan historia. Exakt var samhället Mjölhagen ligger är Krister själv förtegen om. Han påstår att det ligger i ett fiktivt Småland.

Kristers serier höll redan från första början hög klass och han kontaktades därför av 91:an-redaktionen. Han visade sig vara en alldeles utmärkt 91:an-tecknare och har alltsedan dess jobbat på serien. Numera närmar sig Krister siffran 200 i antal gjorda 91:an-avsnitt, vilket är ungefär lika många som en annan av 91:an-stallets mest produktiva medarbetare, Jonas Darnell. Antalet 91:an-serier hade antagligen varit högre om inte Krister hade tecknat två egna serier samtidigt, både "Vi å pappa" och tidigare nämnda "Uti vår hage". Dessa två har gått rätt in i 91:an-läsarnas hjärtan och "Uti vår Hage" har sedan ett par år tillbaka en egen tidning. Som kuriosa kan nämnas att Kristers favoritfigur är 87:ans elaka morsa Bottina Axelsson och att favoritavsnitten i 91:an är "Sommar och sol" (17/1993) och "Skidan den slinter" (1/1964).

På något sätt verkar det som att Krister aldrig till fullo vunnit gemene mans hjärta, utan de flesta supportrarna kommer från den generation som växt upp med Faló (huvudfiguren i "Uti vår hage") i 91:an. Få tecknare har dock lyckats fånga den svenska folksjälen så som den bara kan te sig i en småstad någonstans i Sverige. Humorn påminner en hel del om "Rit-Ola"s "Biffen och Bananen", en klassisk slapstickserie som ska ha varit en av Kristers inspirationskällor. En annan är "Sympatiska Filip" av Einar Lindberg.

Som övriga inspirationskällor nämner Krister ofta även två av det tidiga 1900-talets största humortecknare, Oskar Andersson (mera känd som "OA") och Albert Engström.

På senare år har Krister assisterats av sina söner Martin Petersson (tuschare/färgläggare) och Anton Petersson (färgläggare).

Kuriosa

  • Krister Petersson medverkade första gången som tecknare i 91:an redan i mitten av 1960-talet. Som 11-årig läsare sände han in en skämtsam seriestripp, "Gubben på isen", till tidningens insändarsida, "Avigsidan". Den publicerades i nr 15/1967.

Priser och utmärkelser