Arabian Knight

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Arabian Knight (Arabiske Riddaren i vissa svenska publikationer) har varit namnet på tre olika superhjältar från Marvel Comics, alla tre med saudiarabiskt ursprung.

Arabian Knight I (Abdul Qamar)

Den förste Arabian Knight var Abdul Qamar, ättling till en legendarisk hjälte som dött i strid mot de legendariska demonerna Gog och Magog. I tidningen Incredible Hulk nr 257 hittar Qamar sin förfaders magiska utrustning i en gravkammare – bland annat en kroksabel och en flygande matta. Som Arabian Knight bekämpar han de återuppståndna Gog och Magog och med Hulkens hjälp besegrar han dem. Arabian Knight möter Hulken vid flera senare tillfällen, och kämpar även sida vid sida med Ghost Rider och Pantheon. I miniserien "Contest of Champions" deltog han tillsammans med Iron Man och Sabra i strid mot She-Hulk, Captain Britain och Defensor.

Abdul dödades slutligen av den onda mutanten Humus Sapien i serietidningen Thunderbolts nr 55 (2001).

Figuren skapades av Bill Mantlo och Al Milgrom.

Första framträdande: Incredible Hulk nr 257 (mars 1981)

Arabian Knight II

Arabian Knight II var en muslimsk krigare som i strid vann Arabian Knights magiska utrustning och flygande matta. Han dök bara upp en gång, som en del av en internationell invasionsstyrka i Black Panthers hemland Wakanda. Han besegrades av Black Panther och Storm. Figuren skapades av Reginald Hudlin och Scot Eaton.

Första framträdande: Black Panther vol. 3 nr 15 (april 2006)

Arabian Knight III (Navid Hashim)

Den tredje Arabian Knight är Navid Hashim, en muslimsk hjälte som till skillnad mot sina företrädare klär sig i samtida militära kläder. Figuren skapades i ett avsnitt av "Union Jack" av Christos Gage och Mike Perkins.

Första framträdande: Union Jack vol. 3 nr 1 (november 2006)

Mini sverige.gif Arabian Knight på svenska

Den förste Arabian Knight har gjort enstaka korta framträdanden på svenska, bland annat i Hulk nr 12/1983. Här gick han under namnet Arabiske Riddaren.

Kuriosa

Namnet är en ordlek som förutom betydelsen Arabisk riddare också syftar till "Arabian Nights", en av de engelska titlarna på den arabiska sagosamlingen "Tusen och en natt".