Asterix i Spanien

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Asterix i Spanien" (1974), orig. "Astérix en Hispanie" (1969), 14:e seriealbumet om seriehjälten Asterix.

Inte bara en gallisk och en brittisk by trotsar romarna, utan även en spansk. Men mästaren av trotset måste trots alla dessa trotsare vara den spanske hövdingssonen Pepe i trotsåldern, som vi lär känna i detta album och som för våra galliska hjältar till ännu en resa i ett europeiskt grannland. Tjurkampen, stoltheten, zigenare och den tragiske hjälten Don Quijote får sig alla en liten törn.

För förmodligen första och förmodligen enda gången anges ett exakt årtal för när handlingen utspelar sig, nämligen år 45 f.Kr. Caesar har alltså bara ett år kvar att leva (han mördades som bekant 44), vilket betyder att alla efterföljande Asterixäventyr utspelar sig under ett enda år.

Kuriosa

  • I detta album utbryter för första gången ett av de slagsmål, som senare kommer att bli så typiska för den galliska byn och höra till "ordningen för dagen" där (citat från "Asterix och spåmannen").
  • Den spanske byhövdingens namn, Alonzo Enfanto de la Patria, anspelar på de inledande orden i den franska nationalsången; "Allons enfants de la patrie !" = "Tågom, fosterlandets barn !".
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!