Asterix och Latraviata

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Omslaget till "Astèrix et Latraviata".

"Asterix och Latraviata" ("Astérix et Latraviata" i original 2001) från 2001 är det 31:a seriealbumet om seriehjälten Asterix. Skapat efter Goscinnys död är det alltså hellt och fullt Albert Uderzos verk.

Handling

På olika vägar har en viss hjälm med vidhängande svärd hamnat i den galliska byn (se "Caesars gåva"). Den romerska prefekten försöker komma åt dem, och uppdrar därför åt en känd skådespelerska, Latraviata, att föreställa den galliska mön Lillfixa, som drabbats av minnesförlust. Hon anländer till byn och åstadkommer genast förvirring för Asterix och Obelix (som just då pressas av sina mödrar att hitta hustrur åt sig). Kaoset fullbordas då den riktiga Lillfixa anar att något är på tok, och dyker upp på vägen till byn. Genom sedvanliga förvecklingar med hjälp av trolldrycken och en viss inblandning av vännernas fäder, avstyrs prefektens planer. Den först så snorkiga Latraviata blir vän med Lillfixa, och allting slutar lyckligt med den traditionella vildsvinsmiddagen.

Kuriosa

Det här är första gången som Asterix' och Obelix' föräldrar förekommer (eller ens omnämns) i hela serien. Den vackra galliskan Lillfixa och hennes fästman Tragicomix var med tidigare i "Asterix drar i fält", och legionären Romeomontagius är ett återseende från "Caesars gåva".

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!