Asterix och vikingarna

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Asterix och vikingarna" © Dargaud.

"Asterix och vikingarna" ("Astérix et les Normands" i original, 1967) från 1970 är det nionde seriealbumet om seriehjälten Asterix.

Handling

Vikingarna vill lära sig vad fruktan är, ty "fruktan förlänar vingar", sägs det. Nu är ju invånarna i den galliska byn själva inte så bekanta med fruktan heller, men de råkar ha besök av Majestix' brorson Goudurix från storstan...

Kuriosa

  • I detta album förklarar Obelix att Idefix ogillar när någon välter träd (någonting som råkar hända oftast när denna "någon" heter Obelix och låtsas vara liten och svag...). Detta blir till ett återkommande inslag i de följande albumen.
  • När gallerna och vikingarna möts kan de utan svårigheter förstå varandras språk - något som inte är fallet med de vikingar som Asterix och Obelix möter i det senare albumet "Resan över Atlanten". Hur förklarar man denna motsägelse ? Ja - det troligaste är väl att de vikingar som vi möter i detta album är beresta och språkkunniga, och att det är de som förstår gallernas språk snarare än tvärtom...

Asterix i andra medier

"Asterix och vikingarna" är en animerad film från 2006 som i väsentliga delar baseras på seriealbumet, men med en del utvidgningar, bl.a. en ny figur, vikingahövdingens dotter Abba (!), som inte finns med i albumet.


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!