Asterix på irrvägar

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Asterix på irrvägar" (1981), orig. "L'Odyssée d'Astérix" (1981), 26:e seriealbumet om seriehjälten Asterix, skrivet och författat av Albert Uderzo.

Handling

Julius Caesar försöker utröna hemligheten om gallernas trolldryck genom att skicka "Nollnollsex", en förrädisk druid, till den galliska byn – väl medveten om att Miraculix inte skulle kunna tänka sig att dela trolldryckens hemlighet med någon annan än just en annan druid. Men Miraculix har problem - han saknar en viktig ingrediens till trolldrycken; den sällsynta bergoljan. Asterix och Obelix får ge sig iväg till Mellanöstern, där bergoljan finns – och hela tiden har de den lömske "Nollnollsex" i släptåg...

Kuriosa

  • Figuren "Nollnollsex" är utseendemässigt baserad på skådespelaren Sean Connery – mest känd som James Bond, alias agent Nollnollsju !
  • Asterix och Obelix övernattar i ett stall i byn Betlehem – förmodligen samma stall där ca 50 år senare en lycklig tilldragelse skulle äga rum i en viss snickarfamilj...
  • Enligt albumet "Asterix och goterna" är samtliga ingredienser till trolldrycken sådana som kan köpas på marknaden i goternas land – men frågan är om bergolja verkligen räknas dit.
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!