Basilisk

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Basilisk har varit namnet på tre superskurkar i Marvels superhjälteuniversum. Den förste, mest kände och även nuvarande Basilisk är Basil Elks, fiende till bland andra Spider-Man och Punisher.

Basilisk I (Basil Elks)

Basil Elks är ursprungligen en småtjuv som bryter sig in på ett museum och själ en sten som han tror är en vanlig smaragd, men som visar sig vara en kraftfull artefakt kallad "Alfastenen" skapad av den utomjordiska rasen Kree. Stenen splittras då en säkerhetsvakt skjuter mot Elks, och förvandlar denne till en reptilliknande varelse. Som superskurken Basilisk har Elks superstyrka, osårbarhet och övermänskliga reflexer. Han kan också skjuta kraftfulla energistötar från singa ögon, liksom strålar som kan höja eller sänka temperaturen till extrema nivåer. (Liksom sin mytologiska namne basilisken har han alltså en "dödlig blick".) I sitt första framträdande (i Marvel Team-Up 16–17 allierar sig Basililsk tillfälligt med Mole Man, men bekämpas och besegras av Spider-Man, Kapten Mar-Vell och Mr. Fantastic. I senare framträdanden (Marvel Team-Up nr 47 och Marvel Two-in-One nr 17) slåss han mot Spider-Man och Thing. I Fantastic Four nr 289 dödas dock Basilisk av superskurkutrotaren Scourge. Tjugofyra år senare återupplivas han (tillsammans med sexton andra superskurkar dödade av Scourge) av The Hood med hjälp av demonen Dormammu i tidningen Punisher (vol. 7) nr 5 (2009), som en del i Hoods plan att besegra Punisher. Tidningens författare Rick Remender har berättat hur han vill ta bort "töntstämpeln" från flera gamla skurkar och hur han ser Basilisk som en av de viktigaste och mäktigaste skurkarna i tidningen.[1]

Figuren skapades av Len Wein och Gil Kane.

Första framträdande: Marvel Team-Up nr 16 (december 1973)

Basilisk II (Wayne Gifford)

Wayne Gifford är en satanist som använder magiska ritualer för att förvandla sig till den reptilliknande varelsen Basilisk, i vars skepnad han är ägare av superstyrka, övermänsklig vighet och en blick som kan paralysera hans offer. Basilisk II är fiende till den levande vampyren Morbius. Figuren skapades av Len Kaminski och Ron Wagner.

Första framträdande: Morbius the Living Vampire nr 5 (januari 1993)

Basilisk III (Mike Columbus)

Basilisk III är en enögd mutant som studerar på Charles Xaviers skola, där han har lärt sig tygla sin medfödda aggressivitet. I egenskap av student hos Xavier har han också varit en allierad till X-Men. Han blir senare medlem i Brotherhood of Mutants, men dödas av dess ledare Magneto då han inte har visat tillbörlig respekt för deras mänskliga fångar. Figuren skapades av Grant Morrison och Frank Quitely.

Första framträdande: New X-Men nr 135 (december 2002)

Fotnoter

  1. "Basilisk", presentation publicerad på Comicbookresources.com 2009-06-01.