Snobben (seriefigur)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Snobben och fågeln Woodstock ur "Snobben" av Charles M. Schulz. © Peanuts Worldwide.
För serien med samma namn, se. Snobben

Snobben är en hund av rasen beagle som är en av huvudfigurerna i serien med samma namn. På originalspråket engelska heter han Snoopy, medan serien bär namnet "Peanuts".

Snobben förekom i serien första gången i den stripp som publicerades i USA den 4 oktober 1950, två dagar efter att seriens allra första stripp hade publicerats. Den 10 november samma år publicerades en stripp där läsarna fick veta hundens namn. Charles M. Schulz hade från början tänkt kalla den för Sniffy, men upptäckte att det namnet användes i en annan serie. Han bestämde sig i stället för namnet "Snoopy" när han kom ihåg att hans mor Dena Schulz, när hon levde, hade sagt att om familjen någon gång skulle skaffa sig en tredje hund, så skulle den få namnet Snoopy, som är en affektiv term på norska (den riktiga norska termen är dock "Snuppa").[1]

Snobbens fiktiva ursprung

I serien tillhör Snobben Karl, men så var inte fallet från början. Snobben lekte med alla barn i området och kunde närmast antas tillhöra Herman, men så småningom har hans hundkoja kommit att stå i Karls trädgård och det har visat sig, i en form av retcon, att Karls föräldrar köpte Snobben åt honom på Daisy Hills kennel.

Snobbens första ägare var en flicka som hette Lila, men hon var tvungen att lämna tillbaka honom till kenneln när hennes familj flyttade till ett hus där man inte fick ha hund. Snobben hälsar på Lila vid ett senare tillfälle när hon är sjuk och funderar då på om han vill stanna hos henne i stället för att komma tillbaka till Karl. Han bestämmer sig dock för att han trivs bättre hos Karl, särskilt som Lilas familj också har en katt.

I den stripp som publicerades i USA den 6 juni 1959 berättade Snobben att han inte hade några syskon, men den uppgiften ändrades senare, genom en retcon. I strippen från den 8 mars 1971 skriver Snobben i sin självbiografi att han föddes i en kull med åtta valpar. Snobben träffar ibland sina kullsyskon. Den oftast förekommande av dem är hanhunden Spike. Andra syskon till Snobben är tiken Belle och hanhundarna Andy, Olaf och Pricken (orig. Marbles). I den tecknade TV-filmen "Snoopy's Reunion" har också tiken Molly och hanhunden Rover förekommit, men de har aldrig uppträtt eller nämnts vid namn i serien. Eftersom Molly och Rover inte har förekommit i serien, anses de ibland som apokryfiska, trots att det var Charles M. Schulz som skrev manus till "Snoopy's Reunion".[2] Snobbens pappa Baxter och Snobbens mamma Missy har bara varit med i serien en gång vardera (Baxter i den stripp som publicerades i USA den 18 juni 1989, Missy den 26 juli 1996).

Snobbens personlighet

Snobben som ett av sina imaginära alter egon: världskrigsflygarässet. Bild av Charles M. Schulz. © Peanuts Worldwide.

Snobben ogillar katter, den starka grannkatten Andra Världskriget (World War II, som aldrig visas i bild) är en fiende till honom. Däremot gillar han fåglar och kaniner.

I början var Snobben stum och betedde sig mer eller mindre som en vanlig hund, men kom så småningom att bli något mer antropomorf och fick i takt med denna utveckling också en allt större roll i serien. Den 27 maj 1952 uttryckte han för första gången tankar i en tankebubbla. I början var det mest enstaka ord, närmast känslor (som "Mat!"), men så småningom blev tankarna mer välartikulerade. Även om läsaren således kan förstå vad Snobben tänker, kan dock inte barnen i serien läsa hans tankar – däremot förefaller det som om Snobbens syskon kan göra det, liksom Snobbens kompis Woodstock och andra fåglar.

En närmast ikonisk bild har blivit den av Snobben som sover på ett sätt som inte alls är hundlikt: utsträckt på rygg ovanpå hundkojans tak. Inne i hundkojan tycks han dessutom ha en mängd föremål som egentligen inte borde få plats där, såsom ett biljardbord, en stereoanläggning, mängder med olika kläder och så vidare.

Snobben kom också att utveckla ett rikt fantasiliv med många imaginära alter egon, vilket kom att svara för en stor mängd skämt i serien. Från början, på 1950-talet, härmade han olika djur. Senare blev det mer avancerade figurer, och ofta inledde Snobben med repliken "Här är den världsberömde [yrke/titel]...".

En av de mest kända figurerna som Snobben fantiserade ihop var flygarässet från första världskriget, en roll som han första gången uppträdde i den 10 oktober 1965; då fungerade hans hundkoja som ett flygplan av typen Sopwith Camel (för övrigt samma flygplan som Biggles flög i första världskriget) och hans ständiga fiende var Röde baron (verklighetens tyska flygaräss ryttmästaren friherre Manfred von Richthofen).

Andra fantasifigurer var Joe Cool, då Snobben med solglasögon på sig stod och hängde vid sin hundkoja och gjorde ingenting, en världsberömd advokat med fluga om halsen som vid tillfälle skall ha försvarat Beatrix Potter-figuren Pelle Kanin, ett världsberömt livsmedelsbutiksbiträde med förkläde och en penna under örat, en olympisk konståkare som skall ha paråkt med verklighetens olympiska guldmedaljör Peggy Fleming innan han blev stor, och så vidare.

Dessutom ägnar han sig åt rent uppenbart mänskliga aktiviteter också, som att skriva romaner (han försöker i alla fall; den ständiga inledningsfrasen "Det var en mörk och stormig natt", på engelska "It was a dark and stormy night", är lånad från romanen "Paul Clifford" från 1830 av Edward Bulwer-Lytton) och att spela baseboll tillsammans med Karl och hans vänner.

Snobben på andra språk

Namnet på orginalspråket markerat med fet stil.

 • Mini bosnien och herzegovina.gif Bosniska: Snoopy
 • Mini danmark.gif Danska: Nuser
 • Mini storbritannien.gif Engelska: Snoopy
 • Mini finland.gif Finska: Ressu
 • Mini frankrike.gif Franska: Snoopy
 • Mini israel.gif Hebreiska: סנופי
 • Mini indonesien.gif Indonesiska: Snoopy
 • Mini italien.gif Italienska: Snoopy
 • Mini japan.gif Japanska: スヌーピー (Snuupii)
 • Fil:LANDET/SPRÅKET HITTADES INTE. Kantonesiska: 史路比
 • Mini katalonien.gif Katalanska: Snoopy
 • Mini folkrepubliken kina.gif Kinesiska: 史努比
 • Mini kroatien.gif Kroatiska: Snoopy
 • Mini nederlanderna.gif Nederländska: Snoopy
 • Mini norge.gif Norska (bokmål): Snoopy
 • Mini norge.gif Norska (nynorska): Snoopy
 • Mini iran.gif Persiska: اسنوپی
 • Mini polen.gif Polska: Snoopy
 • Mini portugal.gif Portugisiska: Snoopy
 • Mini ryssland.gif Ryska: Снупи (Snupi)
 • Mini serbien.gif Serbiska: Снупи (Snupi)
 • Mini spanien.gif Spanska: Snoopy
 • Mini thailand.gif Thailändska: สนูปี้
 • Mini turkiet.gif Turkiska: Snoopy
 • Mini tyskland.gif Tyska: Snoopy
 • Fil:LANDET/SPRÅKET HITTADES INTE. Vitryska: Снупи (Snupi)

Snobben utanför serierna

Flygplatsen Charles M. Schulz - Sonoma County Airport använder en bild av Snobben i skepnad av världskrigsflygarässet i sitt varumärke.[3]

Snobben finns som staty i såväl St. Paul i USA som i Kobe i Japan.

Källor