Spirit

Från Seriewikin
(Omdirigerad från The Spirit)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Spirit" ("The Spirit" i original, har även kallats "Skuggan" på svenska), amerikansk äventyrsserie skapad av Will Eisner1940.

Handling

Seriens huvudperson är Denny Colt, som redan i första avsnittet antas ha dödats av skurken Dr. Cobra. Colt visar sig dock ha överlevt, och "återuppstår" som den maskerade brottsbekämparen Spirit, med viss välsignelse av poliskommissarie Dolan.

Colt antar identiteten Spirit, möjligen för att skrämma brottslingar att tro att han var ett spöke eller en ”ande” (Spirit). Och som Spirit hade han sitt ”huvudkontor” under den gravsten där Denny Colt förmodades ligga, på Wildwood Cemetery.

The Spirit uppträder dock sällan som Denny Colt efter det allra första äventyret. Och endast tre personer vet hans verkliga identitet. Först och främst kommissarie Dolan och hans dotter Ellen, som senare blir stadig flickvän till The Spirit. Hans andra förtrogne är Ebony White, en afroamerikansk taxichaufför, en intelligent och användbar assistent, men stereotypiskt tecknad så som var typiskt för tiden.

Det var en tid full av serier med kostymerade superhjältar, så även Spirit blev ”kostymerad”, en mask för ögonen, kostym, hatt och handskar (plus en vit skjorta och röd slips).

Förutom att serien var visuellt innovativ, utmärker sig The Spirit också för sina oförutsägbara berättelser. Många episoder byter ofta stämning och genre. Berättelserna kunde ha en mängd olika stilar, från kriminalserie till lättsinniga äventyr, från mysterier och skräck till komedi och kärlekshistorier. Spirit-berättelser kunde vara originella, gåtfulla, sentimentala, hemska eller mystiska, men ändå alltid mänskliga. [1]

Utgivning

Publicerades ursprungligen i en 16-sidig bilaga för amerikansk dagspress. "The Spirit" var huvudserien och omfattade vanligtvis 7 sidor per avsnitt. Bilagan publicerades varje vecka, och för att hinna producera så mycket material assisterades Eisner av tecknare och författare som Jules Feiffer, Andre LeBlanc, Joe Kubert, Jack Cole, Wallace Wood m.fl.

Det första avsnittet publicerades den 2:a juni 1940, och totalt producerades 645 avsnitt fram till den 5:e oktober 1952.

En dagsstrippversion av serien publicerades mellan 13:e oktober 1941 och 11:e mars 1944.

Sedan 1960-talet har nya avsnitt producerats sporadiskt för diverse utgivare, både av Eisner själv och andra upphovsmän.

Will Eisners sista "Spirit"-serie var en crossover med "The Escapist" i Michael Chabon Presents: The Amazing Adventures of the Escapist nummer 6. Denna tecknades av Eisner tillsammans med Alex Saviuk.

DC Comics

En av de senaste versionerna gjordes av Darwyn Cooke och Jeph Loeb (2006–2007), för DC Comics. Sedan 2007 görs en version skriven av Sergio Aragonés och Mark Evanier, illustrerade av div. tecknare, som t.ex. Paul Smith och Mike Ploog (2007 och framåt), också för DC Comics.

Mini sverige.gif Svensk publicering

"Spirit" av Will Eisner. © upphovsmannen.

Serietidningar

  • Fantomen 1982-92 och 2003-04
  • Agent X9 i nr 3, 5, 8-9, 12, 1992 och nr 2 och 4, 1993
  • Serie-Nytt (under namnet "Skuggan") i elva nummer 1975-77. Spirit förkom på omslaget till nr 2, 5 och 25, 1976 och nr 16, 1977.[2]

Dagstidningar

Publicerades som dagsstripp i Dagens Nyheter 2/1–23/3 1990.

Album


Hyllningar, plagiat och parodier

Under 1940-talet skapades en mängd maskerade brottsbekämpare som var mer eller mindre flagranta kopior av The Spirit. Bland dem kan nämnas:

Senare serier inspirerade av "Spirit" inkluderar:

Mer om "Spirit"

Recensioner

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer! 
  1. The Spirit, blogg av Roger Schaeder på [[1]] (2021-08-14)
  2. The Spirit, blogg av Roger Schaeder på [[2]] (2021-08-14)