Blueberry

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Omslag till Pilote nr. 210 (31 oktober 1963) där de första seriesidorna med "Blueberry" originalpublicerades.

"Blueberry" (i original "Lieutenant Blueberry") är en fransk västernserie skapad 1963 av belgaren Jean-Michel Charlier (manus) och fransmannen Jean Giraud (teckningar). Serien publicerades först under namnet "Fort Navajo". Det var från början tänkt att olika äventyr skulle kretsa kring olika personer som var stationerade på fortet, men ganska snart utkristalliserades löjtnant Mike Blueberry som huvudperson och läsarna får följa honom i olika västernmiljöer under en tidsperiod från 1867 till 1881.

I Frankrike har det givits ut 28 album av serien från förlaget Dargaud. Det finns även en omfattande sidoutgivning med bl.a. 21 album av serien "Blueberrys ungdom" och 3 album av "Marshal Blueberry".

18 albumberättelser av "Blueberry" samt 4 albumberättelser av "Blueberrys ungdom" har givits ut på svenska i album av Carlsen Comics och Semic, samt i tidningarna Fantomen, Champion och SM Special. Publiceringen i Fantomen omfattar några fler albumberättelser av både "Blueberry" och dess sidoutgivning.

Från och med 2015 publicerar Cobolt förlag en kronologisk och nyöversatt samlingsutgivning kallad "Blueberry: Samlade äventyr".

Handling

Serien utspelar sig under och efter det amerikanska inbördeskriget och skildrar löjtnant Mike "Blueberry" Donovans resor och äventyr i Vilda Västern. Ibland löser han tilltrasslade indiankonflikter. Stundtals står han på indianernas sida. Ofta är han efterlyst, misstänkt för både det ena och det andra. Helst vill han nog bara sitta vid ett stillsamt pokerbord och smutta på en sval whisky. I de fem s.k. "Mister Blueberry"-albumen, som utspelar sig efter att han tagit avsked från kavalleriet, dricks det en hel del. Det verkar ungefär som om Blueberry själv blir till en av sina två försupna sidekicks, Jim McClure och Red Neck, när dessa Windy- och Salasso-kopior väl försvunnit ur handlingen.

Enligt uppgifter lämnade av (en kanske inte hundra procent allvarlig) Giraud i en intervju befinner sig Blueberry runt sekelskiftet 1900 uppe i bergen i norra Mexiko och utför mystiska ceremonier tillsammans med några av apachernas häxdoktorer. Dessa äventyr hann dock varken tecknas eller skrivas innan Giraud gick ur tiden.

Historik

"Blueberrys" rötter kan spåras tillbaka till Girauds tidigare västernalster "Frank et Jeremie", som han tecknade för tidningen Far West redan som 18-åring, och "Jerry Spring", en serie skapad av Jijé 1954 som publicerades i tidningen Spirou.

Serien började i Pilote nr. 210 (31 oktober 1963), men har under årens lopp haft många hemvister. Giraud och Charlier lade tillfälligt serien på is efter albumet "Angel Face" (1975) för att sedan återuppliva serien och dess hjälte i den tyska tidningen Zack i slutet av 1970-talet. Detta äventyr hette "Tsi Na Pah" i SM Special och "Spräckta näsan" som album från Carlsen Comics.

Avläggare

En sidotitel kallad "Blueberrys ungdom" skapades av Charlier och Giraud på 1960-talet, och fortsätter än idag men med andra skapare. Först övertog Colin Wilson tecknarjobbet, och sedan blev François Corteggiani författare sedan Charlier gick bort 1989. Senaste tecknaren på denna "prequel" är Michel Blanc-Dumont.

Ännu en sidotitel finns, kallad "Marshall Blueberry". Denna svit om tre album skrevs av Giraud som ett slags övning innan han fortsatte den reguljära Blueberry-titeln på egen hand efter Charliers död. Dessa album tecknades av William Vance och Michel Rouge.

Utgivning

Originalutgivning

Äventyren har i de flesta fall först gått som följetong i serietidningar (t.ex. franska Pilote och tyska Zack) och därefter samlats i album på franska.

Mini sverige.gif Svensk utgivning

I Sverige har "Blueberry" främst publicerats i albumform. Två album gavs ut av Semic och 17 av Carlsen Comics. Blueberry har också publicerats i serietidningarna Fantomen, Champion och SM Special.

De tidiga äventyren gavs inte ut i separat albumform på svenska, utan enbart som fortsättningsserier i svartvitt i Fantomen. De flesta av de album som inte givits ut på svenska finns på danska och/eller norska.

Från och med 2015 publicerar Cobolt förlag en kronologisk och nyöversatt samlingsutgivning kallad "Blueberry: Samlade äventyr".


Mini norge.gif Mini danmark.gif Mini tyskland.gif Bokserier

Se huvudartikel: Blueberry (bokserie)

På den norska, danska, tyska och svenska seriemarknaden ges det ut serier med inbundna böcker som samlar albumen om Blueberry. Bokserierna innehåller en del material som inte givits ut på svenska i albumform tidigare.

Relaterade serier

Les Gringos

Se huvudartikel: Les Gringos

"Les Gringos" var en västernserie om två amerikaner som blir inblandade i den mexikanska revolutionen runt förra sekelskiftet. Serien skrevs av Jean-Michel Charlier och Guy Vidal och tecknades av Victor de la Fuente. I den femte delen medverkade Blueberry i en crossover.

Jim Cutlass

Se huvudartikel: Jim Cutlass

Tillsammans har Charlier och Giraud även skapat västernserien "Jim Cutlass", som utspelar sig bland plantagerna i södern strax efter inbördeskriget. Efter ett tag överlämnade Giraud tecknandet till Rossi.

Blueberry i andra medier

2004 kom en film baserad på serien, regisserad av Jan Kounen, med Vincent Cassel i huvudrollen.

Hyllningar och parodier

Blueberry syns i bakgrunden (tillsammans med Lucky Luke) i ett avsnitt av Alf Woxneruds serie "Historiska historier". ©  Woxnerud

Blueberry Club

Se huvudartikel: Blueberry Club

Blueberry Club var en svensk fanclub för serien, som grundades av Peter Wahréus på 1990-talet och gav ut tidskriften Blåbärsbladet och medlemsbladet Blåbärsnytt. Klubben tycks idag vara nedlagd.

Mer om Blueberry

Recensioner

Externa länkar

Fotnoter

  1. Jijé har tecknat framsidan
  2. Jijé har tecknat sidorna 28–36
  3. Jijé har tecknat sidorna 17–32
  4. Rouge har tuschat sidorna 15–35
  5. 5.0 5.1 Charlier dog under arbetet med historien