En världsomsegling under havet

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"En världsomsegling under havet" (Franska: "Vingt mille lieues sous les mers") är en äventyrsroman från 1870 av Jules Verne. Boken handlar om tre män som efter omständigheter hamnar i ubåten Nautilus, styrd av kapten Nemo. I denna båt färdas de runt jorden och råkar ut för allehanda äventyr. Boken har en fristående uppföljare i "Den hemlighetsfulla ön", som också är en uppföljare till "Kapten Grants barn". Romanen har filmatiserats flera gånger, bland andra av Walt Disney 1954.

Handling

Boken börjar med att Jules Verne förklarar hur ett undervattenskär upptäcks. Detta diskuteras av hela världen eftersom skäret inte bara beter sig som en val, det tycks även kunna förflytta sig runt jorden med en enorm hastighet. Professor Pierre Aronnax, som har gett ut en bok angående världsdjupens hemligheter får i uppdrag av en tidning att diskutera sin syn på ämnet. Detta gör han och många sluter sig till hans teori om att mänskligheten har att göra med en narval av enorma proportioner.

Denna narval innebär också ett hot mot rederier och fartyg eftersom flertalet skepp har haft sammanstötningar med den. Alltså måste den förintas. Professor Aronnax och hans tjänare Conseil (i den första svenska översättningen kallad Råd) följer med det för detta uppdrag utsedda skeppet Abraham Lincoln. Tillsammans med en nyfunnen vän, harpuneraren Ned Land, slungas de överbord under ett möte med "narvalen". De lyckas ta sig upp på dennes "rygg", och finner att det egentligen är skrovet på en ubåt.

På deras osannolika resa genom världshaven får de bland annat se Atlantis, jättebläckfiskar och gå på jakt i Crespoöns skogar. Verne tar även läsaren med till sydpolen där kapten Nemo som första människa någonsin sätter sin fot. Trots alla äventyr ombord verkar det som om kapten Nemo aldrig vill sätta sin fot på fastlandet igen. Hans ursprung är fortfarande höljt i dunkel när boken slutar, och man får inte närmare besked förrän i "Den hemlighetsfulla ön".

Serieversioner

Referenser i andra serier

Externa länkar

Wikipedia-logo.png Artikeln, i den version den hade den 2011-07-28, innehåller till stor del information hämtad från Wikipedia:En världsomsegling under havet.

Fotnoter