Seriemagasinet Special

Från Seriewikin
(Omdirigerad från SM Special)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Seriemagasinet Special (även känd som SM Special och Seriemagasinet Specialalbum), systertidning till Seriemagasinet som gavs ut av Semic Press 1975–85.

Titelvariationer

Själva titeln har varierat genom åren, både på omslaget och i redaktionsrutan. Första numret hade titeln "Seriemagasinet Jubileumsspecial" på omslaget, men redan i nummer 2 1975 byttes den till "Seriemagasinet Specialalbum". Från första numret angavs dock titeln inne i tidningen till "Seriemagasinet Special". Detta ändrades i nummer 1 1979 till "Seriemagasinet Specialalbum" även inne i tidningen, samtidigt som tidningen fick ett ISSN-nummer. Nästa namnbyte skedde med nummer 3 1980, då titeln ändrades till "SM Seriemagasinet Special" på omslaget (Seriemagasinet i liten text ovanför Special) och "SM-Special" inne i tidningen. I nummer 6 1980 ändrades insidans titel tillbaka till "Seriemagasinet Specialalbum". 1984 togs "Seriemagasinet" bort från omslaget och omslagstiteln blev enbart "SM Special".

Innehåll

Innehöll bl.a. "Stålhanden", "Blueberry", "Jaktfalkarna", "Dan Cooper", "Rick Hart" och "Aristokraterna".

Tidningen innehöll från och med nr 3/1980 franska, belgiska och italienska serier från den tyska tidningen Zack från förlaget Koralle. Utgivningen (och innehållet) var relativt parallell med danska "Zack" (1980–1981) under denna period. Istället för att genomföra det osäkra företaget att skapa en helt ny tidning, med huvudsakligen (för den breda publiken) obskyra serier valde man i Sverige att använda den sedan tidigt femtiotal etablerade, kvalitetsgaranterade Seriemagasinetplattformen för att presentera de från tyskt håll billigt inköpta fransk-belgiska och italienska albumserierna i svartvitt. Detta projekt, som så småningom floppade, kan betraktas som en Semic-motsvarighet till Hemmets Journals tidningar Bang, Champion och Supertempo.

Efter tidningens nedläggning kom de utökade numren av Seriemagasinet att få undertiteln "Special" under några år framöver.


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!