Silver Surfer

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Silver Surfer från omslaget till Silver Surfer nr 1 (1968), tecknat av John Buscema.
© Marvel Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Silver Surfer är en amerikansk rymdhjälte skapad av Stan Lee och Jack Kirby för Marvel Comics, som hör hemma i Marvels Universum. Även känd som Silversurfaren på svenska.

Han dök ursprungligen upp i serien "Fantastic Four" som sändebud för planetätaren Galactus.

Bakgrund

För att planetätaren Galactus skulle skona hans hemvärld Zenn-La erbjöd sig Norrin Radd att bli Galactus sändebud och leta upp nya världar att förtära. Galactus förvandlade honom till en metallöverdragen figur med kosmiska krafter och en surfbräda att susa fram genom rymden på – Silver Surfer var född.

I Fantastic Four nr 48 (1966) ledde Silver Surfer Galactus till Jorden, där han hamnade i konflikt med superhjältegruppen Fantastic Four. Överväldigad av människornas ädla sinnelag, särskilt då Things blinda flickvän Alicia Masters, gjorde Silver Surfer uppror mot Galactus. Som straff upprättade Galactus en barriär kring Jorden som i flera år förhindrade Silver Surfer från att lämna planeten.

Silver Surfer har flera gånger plågats av Mephisto, en djävulsliknande figur som blivit besatt av idén att erövra den noble silversurfarens själ. Flera gånger har han gjort detta genom att fresta med Norrin Radds forna flickvän Shalla-Bal.

När Silver Surfer slutligen blev fri att fara fritt i rymden igen upptäckte han dock att Zenn-La förintats, men att Galactus skapat en kopia av planeten och folket som tröst åt honom. Silver Surfer valde dock att styra kosan mot nya äventyr på både Jorden och i rymden. På senare år har han haft en romans med Alicia Masters.

Silver Surfer i andra medier

Silver Surfer har haft gästroller i ett flertal animerade TV-serier om "Fantastic Four".

Första huvudrollen kom 1994 i den olicensierade 5 minuter långa kortfilm gjord av amatörer vid namn "The Silver Surfer". Regissör var Erik Fleming.

1998–99 gick en animerad TV-serie vid namn "The Silver Surfer". Serien lades ner efter en säsong och 13 avsnitt, inte på grund av dåliga tittarsiffror utan för att Marvel för tillfället brottades med allvarliga ekonomiska problem. Den andra säsongen färdigställdes men sändes därför aldrig.

2007 fick Silver Surfer en framskjuten roll i spelfilmen "Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer".[1]

Hyllningar och parodier

Kuriosa

Figuren har inspirerat artistnamnet till den svenske rockmusikern Zilverzurfarn, gitarrist i 80-tals-calypsopunkgruppen Dag Vag, som senare släppt skivor på egen hand.

Recensioner

Fotnoter

  1. "Fantastic Four: Rise of the Silver Surfers" sida hos IMDb| Filmtipset
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!