Will Eisner Award Hall of Fame

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Symbol för Will Eisner Award Hall of Fame

The Will Eisner Award Hall of Fame är en amerikansk institution som utgör en del av Will Eisner Comic Industry Award, där en priskategori innebär att man väljs in i en Hall of Fame. Kategorin kallas också The Comic Book Hall of Fame. Utmärkelsen utdelas vid Comic-Con International i San Diego varje år sedan 1987 och går till välförtjänta levande och döda serieskapare som på något sätt har arbetat för att utveckla seriemediet, och som arbetat i branschen under lång tid. Flertalet pristagare är amerikaner, men även några européer och japaner har valts in.

Alltmer har denna företeelse kommit att gå under namnet Comic Book Hall of Fame (egentligen felaktigt eftersom utmärkelsen går till skapare av alla sorters serier, inte bara serietidningsserier) och refereras ofta till som det även utanför Eisner Award-sammanhang.

Det första året, 1987, var Hall of Fame en del av Kirby Awards men detta delades från och med 1988 upp i Will Eisner Comic Industry Award och i Harvey Awards, där Hall of Fame blev en del av Eisner Awards.

Från och med 1999 väljs serieskapare in dels av en jury (Judges' Choices) och dels genom omröstning på Comic-Con International (Voters' Choices). I de fall det står ett &-tecken mellan två invaldas namn, så är det för att de har valts in tillsammans, som en duo.

Upptagna i Will Eisner Hall of Fame

Samtliga finns listade på Comic-Cons hemsida.[1]

Se även

Källor