The Mediæval Castle

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
The Mediæval Castle tecknad av Hal Foster. © KFS

"The Mediæval Castle", amerikansk serie skapad av Hal Foster som topper till "Prins Valiant". Publicerades 1944–45.

Hal Fosters The Mediæval Castle var en intressant kortlivad serie som bara publicerades från 23 april 1944 till 24 november 1945.

Under andra världskriget bad regeringen dagstidningssyndikaten att minska seriernas storlek för att spara mer papper på grund av kriget. Eftersom King Features hade en hel söndagssida med sin Prince Valiant-serie, bad de Foster att förvisso minska storleken på Valiant, men samtidigt också skapa en ny kompletterande serie för att inte förlora utrymme till någon av sina konkurrenter.

Foster skapade då serien The Mediæval Castle på tre rutor, som vanligtvis publicerades längst nere på Prins Valiant-sidan.

Huvudpersonerna är två engelska pojkar, Arn och Guy, som lever på ett engelskt slott under tiden för det första korståget, dvs. på 1000-talet till skillnad mot Prins Valiants äventyr som utspelar sig i slutet av 400- och början av 500-talet.

Hal använde sitt omfattande bibliotek med information om medeltida historia som bakgrund för den nya serien, som var väl så genomarbetad som "Prins Valiant".

Fosters detaljerade teckningar i kombination med historien om den stridande familjen var ett intressant tillskott till King Features serieportfölj.

Samtidigt var de episoder som vid den tiden berättades i "Prins Valiant" (Valiant kidnappas och blir därefter kär i Aleta) så starka att de överskuggade den mindre serien.

The Mediæval Castle gav emellertid en unik och intressant inblick i det dagliga livet och arbetet för en riddares väpnare/lärling.

När serien samlades till bok fick den heta "The Medieval Castle".

Serien kan också ses som en tidig prototyp för Vals framtida son, Prince Arn.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer! 

Externa länkar