Hi no tori

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Phoenix vol 1, amerikansk utgåva. © Viz.

"Hi no Tori" (火の鳥), (ung. Fågel Fenix, eldfågel) eng. Phoenix, kritikerrosad japansk fantasyserie av Osamu Tezuka. Tezuka själv refererade till serien som "sitt livsverk". Tyvärr blev serien aldrig avslutad eftersom Tezuka hann avlida innan han kunde göra klart den.

Handling

De tolv "Hi no Tori"-historierna är fristående men sammanlänkande med varandra, något av en generationssaga där den mytiska Fågel Fenix hela tiden står i centrum för karaktärernas liv, död och drömmar. Fågel Fenix uppstår enligt legenden ur askan till nytt liv och är en symbol för reinkarnation. En droppe av dess blod sägs skänka odödlighet.

Sagan utspelar sig såväl i forntid som i framtid, växlingsvis med varannan. Karaktärerna i berättelsen återkommer i skilda liv, och följs av Fågel Fenix, som är en avatar för livet självt. Det finns många spekulationer om hur serien skulle sluta, då den gick mot nutid och Tezuka har sagt att den sista delen skulle knyta samman forntid och framtidsdelarna.

Den kronologiskt första delen ("Reimeihen", "Dawn" på engelska, ursprungligen publicerad 1967) handlar framför allt om den unge bågskytten Nagi, hans syster Hinaku, läkaren Em Dee, krigaren Saruta samt den själviska kejsarinnan Himiko, en mytisk gestalt ur Japans historia, som eftertraktar evig ungdom.

Krig och fred, mänskligt hopp och fåfänga, drömmen om evig ungdom, civilisationers uppgång och fall, allt finns här i denna episka saga. Serien innehåller åtskilliga starka, tragiska och grymma moment, vilket (på sedvanligt Tezuka-manér) blandas upp med slapstick-skämt, metahumor och anakronismer.

Utgivning

"Hi no Tori" består av tolv olika böcker på närmare 350 sidor vardera. Innan serien samlades i bokform förekom den i följetongsversioner i flera olika japanska serietidningar, främst COM och Manga Shounen mellan 1967 och 1988. De tidigaste versionerna av serien påbörjades så tidigt som 1954. De sista producerades 1989 och förblev oavslutade på grund av Tezukas död.

Serien har översatts till engelska, franska och spanska. I USA som "Phoenix", samtliga 12 volymer utgivna av Viz Communications 2003-08.

Anime

Det finns en OAV (1987) och två tecknade långfilmer (1980, 1986) som bygger på "Hi no Tori"-mangan. Som anime förekommer den senast i en serie på 13 avsnitt från NHK (2004), i USA utgiven av AnimeWorks (2007).

Andra konstformer

  • 1978 gjordes en långfilm byggd på "Hi no Tori" med riktiga skådespelare.
  • 1994 blev "Hi no Tori" uppsatt i musikalform av Japans kända Takarazuka-teater.

Länkar