Jungle Taitei

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Jungle Taitei" (ジャングル大帝/Janguru Taitei (ung. Djungelkejsaren ), Engelsk titel: "Kimba the white Lion"). Japansk serie från 1950 av Osamu Tezuka. Handlar om det vita lejonet Kimba och hans liv och strid för att förbättra relationen mellan människor och djur.

Det finns flera olika utgåvor av serien, TV-serien och filmen, vilket skapar en del förvirring när man talar om Jungle Taitei. Vad som är allmänt vedertaget är dock att den amerikanska filmen "Lejonkungen" är väldigt inspirerad av "Jungle Taitei", i valfri form. "Kimba" gick även på TV i USA. Detta var en av Tezukas första mycket populära serier.

Likheter med filmen Lejonkungen

Det finns drösvis med bevis och intervjuer om att Disneys storfilm "Lejonkungen" skulle vara en amerikansk version av "Kimba the White Lion". Disney förnekar dock detta och åsikterna om hur det verkligen ligger till går isär. Troligtvis började Disney skapa filmen som en amerikansk motsvarighet innan de hade säkrat licensen och fick inte tillstånd till att göra en amerikansk Kimba och valde att förneka att filmen skulle bygga på "Jungle Taitei" för att kunna slutföra den ändå. Det har även spekulerats om att rädslan för en japansk stämningsansökan gjorde att de ansvariga kände att det skulle vara säkrare att förneka alla kopplingar och all kännedom om den japanska filmserien.

Externa länkar