Jerry Dumas

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök


SERIESKAPARE
Jerry Dumas
Född:∗ 1930-06-06
Födelseplats:Detroit, MI, USA
Död:† 2016-11-12 (86 år)
Död, ort:Greenwich, CT, USA
Fullständigt namn:Gerald John Dumas

Land:USA USA
Språk:Engelska (USA) engelska (USA)

Serier i urval
"Sams serie"
"Sam & Silo"
"Benchley"
"Rafferty"
Jerry Dumass namnteckning
Sam och Silo ur "Sams Serie", tecknad av Jerry Dumas.

Jerry Dumas, amerikansk serieskapare född 6 juni 1930, död 12 november 2016, god vän till Mort Walker och medarbetare sedan 1956.

Serier

Dumas' egen mest kända serie torde vara "Sams serie", en så kallad metaserie som driver friskt med själva seriemediet, följande traditioner från seriernas gryning, som till exempel "The Yellow Kid" eller "Adamson". Den var egentligen trots det före sin tid, och blev i sin första skepnad inte väldigt långlivad (1961-1963). Dumas uppträdde själv i serien som dess tecknare, i linje med dess metaserieformat. I Sverige förekom "Sams serie" i tidiga årgångar av Knasen och Lilla Fridolf, samt i Serie-Pressen.

Dumas gjorde på 1980-talet en serie om en kanin, som hette "Rafferty", vilken veterligen inte publicerats i Sverige, och en om en kontorist och allt-i-allo i Vita huset, som hette "Benchley". I dessa fungerade han som textförfattare medan andra skötte tecknandet.

1977 återuppstod Sams serie som "Sam & Silo", en mer konventionell serie, med den tidigare seriens figurer som ett par korkade småstadspoliser i staden Nedre Ankvattnet (i den svenska översättningen) där karaktärsgalleriet utöver Sam & Silo består av chefen; en nästan lika korkad Borgmästare (med mindervärdeskomplex för han är så kort i rocken), standardskurken "Råttan", servitrisen på fiket om hörnet, vicevärden, som är om möjligt ännu mer korkad än resten, och till sist en udda individ som ibland framtonar som lodis och ibland som amatörpredikant, som ju då alltså skall vara den mest knäppa i gänget, men för det mesta är den som mer eller mindre av misstag kommer med Dagens Djupa. Här fungerade Dumas igen som tecknare, medan texterna gjordes av Walker-studions hjärntrust.

I samarbetet i studion torde Dumas i övrigt ha fungerat mest som gag-kläckare, och lär till stor del vara pappa till texterna i "Arken" och "Familjen Flax", utom en del rent hantverk, som textning och färgläggning.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!