Knasen (serietidning)

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Knasen Specialutgåva)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Denna artikel handlar om den svenska serietidningen Knasen. För huvudserien och seriefiguren, se artikeln Knasen.

Knasen nr 18/2007. © Egmont Kärnan AB/KFS

Knasen är en svensk serietidning, med serien med samma namn som huvudserie.

Historik

Den svenska serietidningen Knasen startades 1970 och gavs då ut av Semic Press. Förutom titelserien har tidningen innehållit en mängd biserier, oftast hämtade från amerikansk dagspress. Första numret innehöll fyra avsnitt från den amerikanska serietidningsversionen av "Knasen", strippar med "Arken" av Walker/Johnson. "Rödöga" av Gordon Bess och "Sam's serie" av Walker, samt en tvårutors skämtserie signerad Crona. Dessutom en sidas presentation av Mort Walker signerad Janne Lundström.

1996 övertogs tidningen av Egmont Serieförlaget i och med Egmont-koncernens uppköp av Semic Press. Sedan 1990-talet har tidningen delvis samproducerats med sina skandinaviska motsvarigheter Billy (i Norge) och Basserne (i Danmark).

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Redaktörer

Ansvariga utgivare

Biserier

Extramaterial och bilagor

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Affischer

Affischbilagor har publicerats många gånger under åren. Efter att redaktören Alf Thorsjö etablerat personlig kontakt med Mort Walker och dennes medarbetare, dök det då och då upp bilagor som specialtecknats av Walker för den svenska publiken (t.ex. en affisch med en seriestripp där Knasen besöker Sturebadet och träffar på en rysk ubåt.) En klassisk bilaga var "Fröken Fröjd i bara mässingen", ett utvik med en naken Fröken Fröjd, som gjorde smärre skandal på en seriekongress i USA,[källa behövs] men som inte uppmärksammades nämnvärt då den först dök upp som affischbilaga i svenska Knasen nr 15/1984.

Gula sidorna

"Gula sidorna" kallades en återkommande bilaga där man publicerade specialmaterial. Bland annat förekom där "oöversättliga strippar", d.v.s. seriestrippar som innehöll engelska ordvitsar eller anspelade på specifikt amerikansk kultur och som därför ansågs omöjliga att översätta till svenska.

Fräckisarna som stannade på skisstadiet

Efter att Alf Thorsjö etablerat personlig kontakt med Mort Walker fick de svenska läsarna ta del av material som förblivit opublicerat i USA. En kategori av detta material var "fräckisskisserna", d.v.s. skissade serieidéer som refuserats av Walker då de anspelade på sex, kiss och bajs eller andra oanständigheter som den amerikanska seriecensuren inte skulle ha släppt igenom. Under åren samlades dessa idéer i en särskild skrivborslåda, och Walker och hans medarbetare skissade med tiden fräckisar enbart för att roa varandra trots att de visste att idéerna inte skulla godtas. Svenska läsare bedömdes dock vara mindre känsliga än amerikanska, så med start i början av 1980-talet började Walker förse svenska Knasen med sådant "hemligt" material. Under titeln "Fräckisarna som stannade på skisstadiet" publicerades dessa då och då i tidningen och ibland i särskilda bilagor. En "Alfapocket" med sådant material gavs ut 1994.

Faksimilutgåvor

Knasen har även publicerat ett antal faksimilutgåvor av gamla svenska serietidningar som bilagor, däribland första numret av Knasen, Lilla Fridolf nr 1/1960 (i Knasen 6/2004) och Karl-Alfred nr 1/1946 (i Knasen 1/2006).

De nya svenska serierna

Se huvudartikel: De nya svenska serierna

De nya svenska serierna var en bilaga med serier av svenska serietecknare som med ojämna mellanrum medföljde tidningen 2003–2007.

Redaktionellt material

Bakom serierutan

Se huvudartikel: Bakom serierutan

"Bakom serierutan" hette en återkommande sida i tidningen, initierad av Alf Thorsjö på 1970-talet. Här presenterades t.ex. serieskapare, allmänna seriefakta, aktualiteter i serievärlden, och inte minst Janne Lundströms artikelserier "Det roligas teknik" och "Det roliga". "Bakom serierutan" återupplivades 2010 av nuvarande Knasen-redaktören Göran Semb.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!