Kalle och Hobbe

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Kalle & Hobbe)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Kalle och Hobbe" av Bill Watterson. © upphovsmannen.

"Kalle och Hobbe" (orig. "Calvin and Hobbes"), dagspresserie av Bill Watterson om en pojke och hans leksakstiger, skapad 1985.

Handling

Serien handlar om den brådmogne, men socialt missanpassade, Kalle, vars fantasi och intelligens bara överträffas av kärlek till vännen Hobbe – en (i Kalles värld) riktig tiger, som tar formen av en tygtiger så fort andra människor kommer i närheten. Han bor tillsammans med sin mamma och pappa (enligt uppgift Wattersons favoritfigurer), i en förort. Medan Kalle går i lågstadiet, jobbar pappa och mamma är hemmafru. Pappan gillar att narras med Kalle genom att berätta smålögner om livet, medan mamman mest är trött på Kalles ständiga påhitt.

Andra figurer i serien är Sussi, grannflickan, som är mer cynisk och har tjejbaciller, och som faktiskt verkar tycka att det är roligt i skolan, Kalles barnvakt, och skräck, Rigmor som mest är intresserad av att prata i telefon, Kalles hårt prövade lärarinna, den stora killen vid namn Olle som mobbar Kalle (och som har skäggväxt i lågstadiet), och så Kalles olika alias – i Kalles fantasi förvandlas han till olika dinosaurier, rymdhjälten Spiff, en film noir-deckare, sin egen dubbelgångare eller en ond gud som ödelägger hela sandlådan. I seriens fantasielement, som ofta har en komisk koppling till verkligheten, byts ibland stilen på seriens teckningar till till exempel realism eller kubism.

I övrigt bygger serien mycket på Kalles minspel och Hobbes kyliga analyser av Kalles entusiastiska och naiva påhitt. Men det finns också mycket romantik i Kalles kärlek till Äventyret och gör-vad-du-vill-filosofi.

Serien utspelar sig i en ej namngiven villaförort i mellanvästerns USA.

Kalleboll

Kalleboll är en sport skapad av seriefigurerna Kalle och Hobbe i serien med samma namn. Kalleboll är skapat som motpol till alla nuvarande sporter. Kalle anser nämligen att sporter är för hårt styrda av regler varför Kalleboll har en minst sagt dynamisk regelbok. Det finns en huvudregel som aldrig får ändras eller ifrågasättas: Alla spelare måste bära en Kalleboll-mask, som kan liknas vid en tvättbjörnsmask. Spelare i Kalleboll kan när som helst under spelets gång skapa en ny regel och välja om motspelarna ska få kännedom om regeln eller inte. En annan viktig komponent i Kalleboll är att samma regel inte får användas två gånger. Bill Watterson har sagt att man helt enkelt hittar på reglerna medan man spelar.

Historik

Originalnamnen "Calvin" och "Hobbes" kommer från Jean Calvin, reformator på 1500-talet samt Thomas Hobbes, 1600-talsfilosof.

Bill Watterson skapade "Kalle och Hobbe" under en period då han arbetade med reklam och avskydde det. För att hitta en mer meningsfull syssla började han teckna serier. Han försökte sälja olika idéer till dagspressen, men fick avslag gång på gång. United Feature Syndicate reagerade dock positivt på en stripp med en bifigur (huvudfigurens yngre bror) som hade en kramdjurstiger som vän. Bedömarna ansåg att dessa två var de starkaste karaktärerna i serien, och Watterson inledde arbetet med en ny serie som handlade enbart om dem. United Feature gav avslag även på denna version, men Universal Press Syndicate syndikerade den strax därefter. Den första dagsstrippen publicerades i amerikansk dagspress den 18 november 1985, och serien blev snabbt populär. Efter ett år publicerades den i över 250 dagstidningar, och snart exporterades den över stora delar av världen.

Serien om Kalle och Hobbe publicerades i dagstidningar världen över under tio år. Watterson tog två längre pauser från serieskapandet – maj 1991–februari 1992 samt april–december 1994. Under 1995 bestämde han sig på eget bevåg för att avsluta serien, då han ansåg att han gjort allt han velat göra med den och inte ville låta den bli urvattnad. Den 3160:nde och sista strippen publicerades ursprungligen den 31 december 1995 och slutar med att Kalle och Hobbe ger sig ut i ett bländande vitt vinterlandskap under det att Kalle utbrister: "It's a magical world, Hobbes, ol' buddy... Let's go exploring!"

Samlingsalbum och repriser i dags- och serietidningar publiceras än idag.

Merchandise

Watterson vägrade konstant att låta sin skapelse undermineras av kommersialisering, och den enda merchandise han någonsin har gett sitt tillstånd till (förutom rena serieutgåvor) är två amerikanska almanackor, en litografi i tusen exemplar, läroboken "Teaching with Calvin and Hobbes", läroboken "The Fallacy Detective", och en enda T-shirt som såldes i samband med en utställning. I Sverige lyckades Semic få licensen att 1989 ge ut en almanacka, ”Kalle och Hobbe Almanacka 1990”, i samarbete med Esselte Almanacksförlaget. All annan komersiell merchandise med "Kalle och Hobbe"-motiv är sålunda piratvaror.[1]

Dock blev "Kalle och Hobbe" motiv på amerikanska frimärken den 16 juli 2010.

Utgivning

Mini usa.gif Amerikansk utgivning

Serien ursprungspublicerades i amerikansk dagspress mellan 18 november 1985 och 31 december 1995.

18 samlingsböcker publicerades under åren 1987–2005, och 2012 samlade Andrews McMeel Publishing allt material av serien i en box betitlad "The Complete Calvin and Hobbes".

Mini sverige.gif Svensk utgivning

Kalle och Hobbe på omslaget till första numret av Serie-Paraden.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Utöver en en kortlivad egenbetitlad serietidning och flera julalbum och andra seriealbum och -böcker (se nedan), så var "Kalle och Hobbe" också huvudserie i serietidningarna Serie-Paraden och Absolut kul. Som biserie har serien publicerats i bland annat Nemi, Larson!, Arne Anka och Knasen, och den inkluderades även i antologierna "Bild & Bubblas andra seriebok" och "Comics – den nya stora serieboken". Dessutom har den gått i en stor mängd dagstidningar, inklusive Expressen.

Serietidningen Kalle och Hobbe

2005-2006 utgavs tidningen Kalle och Hobbe. Totalt utkom 10 löpnummernumrerade utgåvor; nr 1–4 utgavs av Full Stop Media 2005, och nr 5–10 utgavs av Schibsted 2006. De sex första numren omfattade 62 sidor, därefter höjdes sidantalet till 84 sidor/nummer, och förrutom huvudserien medverkade även "Robotman" i tidningen.

"Kalle och Hobbe: Den kompletta samlingen"

"Kalle och Hobbe – Den kompletta samlingen" gavs 2022 ut av Apart Förlag. Utgivningen, som är en svensk version av amerikanska "The Complete Calvin and Hobbes", finansierades med en crowdfundingkampanj via Kickstarter.

Seriens samtliga 1700 strippar och 450 söndagssidor nyöversattes och nytextades till denna utgåva, som består av fyra inbundna volymer på totalt 1456 sidor. I samband med utgivningen producerade Apart också hyllningsboken "Pojken med tigern", i vilken flera svenska serietecknare och andra illustratörer och bildkonstnärer hyllar serien.

"Kalle och Hobbe" (julalbum)

Julalbum utgivna av Semic Press 1988–1997 och av Egmont Serieförlaget 1998–2004 & 2010–2013

 • "Kalle och Hobbe" (1988)
 • "Hejdlösa hyss på gång" (1989, utgavs även i en inbunden version)
 • "Monster i sikte!" (1990, utgavs även i en inbunden version)
 • "Vi ligger på latsidan!" (1991, utgavs även i en inbunden version)
 • "På vakt mot barnvakt!" (1992)
 • "Snömonstren anfaller!" (1993)
 • "Du är dubbelt så rolig, Kalle!" (1994)
 • "Tänk vad världen är liten, Kalle!" (1995)
 • "En träff mitt i planeten, Kalle!" (1996)
 • "Du är ute på djupt vatten, Kalle!" (1997)
 • "Håller du balansen Kalle?" (1998)
 • "Visst är vi helt galna, Hobbe!" (1999)
 • "Är vi fortfarande kompisar, Hobbe?" (2000)
 • "Nu tar vi en paus, Kalle!" (2001)
 • "Nu lever vi rövare, Kalle!" (2002)
 • "Nu är det klippt, Kalle!" (2003)
 • "Du är så stirrig, Kalle!" (2004)
 • "Julen 2010" (2010)
 • "Julalbum 2011" (2011)
 • "Julen 2012" (2012, innehåller även "Alice" och "Pooch Café")
 • "Julen 2013" (2013, innehåller även "Alice" och "Pooch Café")

"Kalle och Hobbe" (pocket)

"Kalle och Hobbe" "Varning för hyss" med omslag av Bill Watterson. © Carlsen Comics

Seriepockets utgivna av Semic Press i samarbete med Carlsen Comics

 • "Kalle och Hobbe 1" (1988)
 • "Full fart igen" (1989)
 • "Varning för hyss!" (1990)
 • "Nya, sköna grimaser!" (1991)

"Kalle och Hobbe" (inbundna böcker)

Inbundna böcker utgivna av Semic Press 1992–1994 och av Carlsen Comics 1995–2000

"Kalle och Hobbe" (kronologisk samlingsutgivning)

Inbundna böcker som samlar serien i kronologisk ordning, utgivna av Egmont Kärnan 2009 och av Cobolt förlag 2020–2021

 1. "Kalle och Hobbe" (2009. Nyöversatt utgåva, 2020)
 2. "Något dreglar under sängen" (2009. Nyöversatt utgåva med titeln "Det är något under sängen som dreglar", 2020)
 3. "Mot Yukon" (2009. Nyöversatt utgåva med titeln "Yukon nästa!", 2021)
 4. "Fulingar från yttre rymden" (2009)
 5. "De barnvaktades hämnd" (2009)
 6. "Vetenskapliga framsteg som låter "boink"" (2009)
 7. "Mutant-mördar-snömissfostren anfaller" (2009)

Engångsutgåvor

"Alfapocket" © Semic

Hyllningar och parodier

 • "Balle och Hugge" i Pyton nr 1/1990 av Bjørn Ousland.
 • "Bosse och binnikemasken" i Pyton nr 6/1992.
 • "Calle och Wibble" av Lars Andreasson och Alf Woxnerud i "Den enda vägen" (1994), politisk parodi med Carl Bildt som Kalle och Anne Wibble som Hobbe.
 • Slim och Monique i "Sinfest" har vid tillfällen dragit på sig "Kalle och Hobbe"-kläder och parodierat Kalle och Hobbes "åka vagn nerför backe"-strippar.
 • "Savage Little Dragons" av Erik Larsen i Savage Dragon #236 (2018).
 • "Spencer & Locke" av David Pepose och tecknad av Jorge Santiago, Jr., psykologisk thriller om en vuxen polisutredare vid namn Locke vars barndom synes likna Kalles, inklusive en levande tygpanter vid namn Spencer

"Kalle och Hobbe" på andra språk

 • Mini danmark.gif Danska: "Steen og Stoffer"
 • Mini finland.gif Finska: "Lassi ja Leevi"
 • Mini island.gif Isländska: "Kalvin og Hobbes"
 • Mini norge.gif Norska: "Tommy og Tigern"
 • Mini polen.gif Polska: "Kelvin & Celsjusz"

Mer om Kalle och Hobbe

Recensioner

Fotnoter

 1. Tim Hulsizer: "A Concise Guide To All Legal Calvin and Hobbes Items". Calvin and Hobbes: Magic on Paper (fansida). Arkiverad version från Internet Archive 2011-07-19. [länkad 2012-09-03]