Monty

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Monty och Robotman ur "Robotman" av Jim Meddick. © PIB

"Monty", humorserie av Jim Meddick som ursprungligen hette "Robotman". Sedermera försvann den ursprungliga huvudfiguren ur serien varefter den döptes om efter bifiguren Monty, som alltmer tagit över strålkastarljuset.

Historik, Figurgalleri

Första perioden: Robotman

I den ursprungliga versionen av serien "Robotman", som startade 1985, bestod figurgalleriet av huvudfiguren Robotman, en liten robot som kom genom rymden från en annan galax, och familjen Mild (orig. Milde), en vanlig amerikansk förortsfamilj, med vilken han bodde ihop (ungefär som TV-utomjordingen ALF).

Figuren Robotman var ursprungligen tänkt att produceras som leksak och tecknad film, skapad av den brittiske musikern Peter Shelley och marknadsförd av syndikatet United Feature Syndicate. [1]Animationsstudion DIC Enterprises producerade en 90-minuters tecknad TV-film som hette Robotman & Friends, med musik av Shelley.[2] Enligt uppgift erbjöds Bill Watterson att utveckla en serie med figuren, men tackade nej innan Meddick tog sig an uppgiften. Shelleys och Meddicks olika versioner av figuren skilde sig dock tidigt åt i design och storyline.

Meddick ägde inte rätten till Robotman, men har upphovsrätten till Monty, som han har skapat.

Andra perioden: Robotman & Monty

I början av 1990-talet lämnade dock Robotman "sin" familj (som sedan försvann ur serien) och började dela en lägenhet med Monty, (som i de första framträdandena var en utomjording) där även dennes kompis Laban snart dök upp. Det verkar som om bakgrundshistorien senare ändrades (i ett exempel av retroaktiv kontinuitet), och Robotman nu inte längre kom från rymden utan hade byggts av Monty själv. Figurgalleriets kärna på den tiden består av:

 • Robotman
 • Monty Montahue, en nördig uppfinnare, som växlar mellan diverse flickvänner och perioder av torftigt ungkarlsliv. Namnet Monty är en referens till TV-serien Monty Python.
 • Laban (orig. Moondog), Montys evigt ölpimplande kompis från collegetiden.

Andra mer eller mindre återkommande figurer från den tiden:

 • Lily, en av Montys flickvänner.
 • Olga, kroppsbyggare, en av Montys flickvänner.
 • Loco Ohno, konstnär, parodi på Yoko Ono, en av Montys flickvänner.
 • Giggles, en sockersöt nallebjörnliknande figur som ska hjälpa Robotman mot hans "gullofobi".
 • Bruce, Robotmans elake tvillingbror.
 • Fleshy, Montys hårlösa katt, som har den höga ambitionen att någon gång faktiskt fånga en fluga.

Flera verkliga personer gör kortare gästspel i serien, som t.ex. skådespelare i samband med parodier på bioaktuella filmer.

Början på slutet på denna period av serien är när Robotman blir bortförd från Jorden av utomjordingar. I en flera veckor lång, storslagen final, med tydliga inslag av både Star Trek och den amerikanska presidentvalsfarsen år 2000, stannar slutligen Robotman kvar i rymden och lämnar sin egen serie för gott, varefter den byter namn till "Monty". Skälet till detta var att syndikatet tyckte att det var svårt att marknadsföra serien med Robotman och att det vore bättre att koncentrera den på Monty.

Tredje perioden: Monty (2001– )

I samband med Robotmans försvinnande gör en ny figur entré, som nu blir en fast medlem i galleriet:

 • Mister Pi, som senare byter namn till Dave, en utomjording-hybrid, som blir en sidekick till Monty och ibland förbluffar omgivningen med prylar av avancerad utomjordisk teknologi.

Seriens fasta figurgalleri består nu mest av: Monty, Laban, Dave, Fleshy och

 • Pilsner, Labans talande papegoja.

Bland andra figurer, som kan tänkas vara återkommande i serien, finns: Loco Ohno, flera nya flickvänner till Monty, den intelligente schimpansen Chimpy, nördvampyren Dwayne, grannens son buspojken Danny, Montys ex-fru, hennes nya älskare (en psykopatisk mördare), Montys föräldrar, samt Chester, en äldre herre. Ett annat nytillskott är professor Xemit, en tidsresenär från framtiden som strandat hos Monty p.g.a. en havererad tidsmaskin.

Utgivning

Mini usa.gif USA

Förutom publicering i dagspress så har Robotman-samlingar i albumform getts ut på engelska (se den inofficiella fan-webbplatsen nedan).

Mini sverige.gif Sverige

Förutom i dagspress har serien publicerats på svenska i tidningarna Gustaf (under namnet "Robban"), Larson!, Larson! XL, Kalle & Hobbe och Nya Serieparaden.

Ett album med "Robotman" ingick i albumserien "Comics Collection" 2000.

Ett svenskt samlingsalbum betitlat "Robotman & Monty", med en inledning av Mats Jonsson, har getts ut av Galago förlag 2006.

Källor

 1. Robotman Items
 2. Lenburg, Jeff: "The Encyclopedia of Animated Cartoons", 1999, Checkmark Books isbn=0-8160-3831-7 https://archive.org/details/isbn_9780816038312/page/317/mode/2up sidan 317

Externa länkar