Tundra (Carpenter)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Exempel på enbildsskämt i Tundra.
© Tundra comics

.

Ej att förväxla med det amerikanska förlaget Tundra

"Tundra" är en serie skapad av Chad Carpenter med motiv till stor del inspirerade av tecknarens hemstat Alaska. Tundra heter också förlaget som ger ut serien.

Seriens fasta karaktärgalleri består av lämmeln Andy, ekorren Sherman, björnen Dudley, skunken Whiff och inte sällan serietecknaren Chad, plus diverse övriga vilda djur samt ett antal människor och husdjur. Människorna skildras definitivt inte som de översta i näringskedjan, och inte heller som de smartaste. I övrigt sticker tecknaren inte under stol med att han strävar efter att ta upp Gary Larsons fallna mantel med sina ibland smått makabra men ofta intelligenta och initierade skämt kring gränsskiktet mellan vildmarken och människan. Han uppger sig också ha gått i lära hos Dik Browne.

Serien började 1991 och har på relativt kort tid stigit i popularitet. Den publiceras i hundratals tidningar världen över, både som dagsstrippar, söndagssidor och enbildsskämt. "Tundra" tilldelades Reuben Awards 2008. Carpenter skäms inte heller för att erkänna att han omsorgsfullt vrider ur varje gnutta förtjänst han kan av den stigande populariteten, och det finns mängder med lösgods att köpa med tundratemat.

I Sverige går Tundra sedan våren 2008 i tidningen Knasen.

Externa länkar

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!