W.I.T.C.H.

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök


SERIETIDNING
W.I.T.C.H.
W.I.T.C.H.
W.I.T.C.H. (2001–2013)
Land:Mini sverige.gif Sverige
Språk:Mini sverige.gif Svenska

Startade:2001
Upphörde:2013
Förlag:Egmont Kärnan
ISSN:1650-7479

"W.I.T.C.H." är en italiensk Disneyserie, på svenska främst publicerad i serietidningen med samma namn, utgiven av Egmont Kärnan 2001–2013.

Bakgrund

Förlaget Disney Italia hade vid 1990-talets slut rönt stor framgång med den Marvel-inspirerade nyversionen av "Stål-Kalle", som marknadsfördes främst till pojkar. "W.I.T.C.H." tillkom i ett försök att skapa en serie som skulle tilltala den unga kvinnliga publiken på motsvarande sätt.

Till skillnad från "Stål-Kalle" så är "W.I.T.C.H." dock ett originalkoncept, och inspirationen hämtades inte från amerikanska superhjälteserier, utan från japansk mahō shōjo-manga. Seriens grundidé skapades av Elisabetta Gnone, som tillsammans med Francesco Artibani också skrev det första avsnittet. Därefter skulle ett flertal olika författare komma att arbeta med serien.

Premiärnumret av serietidningen W.I.T.C.H. publicerades i Italien i april 2001. Ursprungligen var ansatsen att producera en historia som sträckte sig över 9 nr, för att därefter utvärdera en eventuell fortsättning. Utgivningen slog dock såpass väl ut att denna inledande berättelse, "De tolv portarna", expanderade till 12 nummer, och direkt följdes av nästa berättelse, den likaledes tolv-delade "Kandrakars hjärta". Produktionen kom totalt att fortgå i elva år, innan den i oktober 2012 slutligen avrundades med nummer 139. Ett knappt år därefter avslutade Disney Italia hela sin serietidningsutgivning.

Handling

"W.I.T.C.H." är en akronym för namnen på seriens huvudfigurer: Will, Irma, Taranee, Cornelia och Hay Lin

Huvudpersonerna är fem högstadieflickor i den amerikanska staden Heatherfield. De har begåvats med mystiska krafter och är i hemlighet väktare (eller "vakterskor" som de kallas i serien) för det magiska riket Kandrakar, beläget i multiversums absoluta mittpunkt. Delar av handlingen cirklar kring de problem som de måste lösa i olika världar när Kandrakars orakel kallar på dem. I enlighet med sina japanska förlagor rör sig dock minst lika mycket av serien kring inbördes konflikter och intriger i flickornas vardag, med föräldrar, lärare, klasskompisar och potentiella pojkvänner.

Serien är tidvis en renodlad fantasyserie. Flickorna kan även betraktas som en sorts superhjältar, men de har inga alternativa identiteter som vakterskor utan går under sina vanliga namn.

Svensk utgivning

Det första numret av den svenska översättningen av tidningen publicerades i juli 2001, varefter verksamheten fortsatte till 2013. Total omfattar den svenska utgivningen 122 av de 139 ursprungliga numren – de först 103 avsnitten publicerades i kronologisk ordning, varefter den svenska utgivningen blev mer slupmässigt; vid denna tidpunkt hade också avsnitten blivit mer fristående från varandra.

Svensk sidoutgivning

2003–2006 utkom "W.I.T.C.H. Sagan", som samlar serierna från tidningens 48 första nummer i 12 pocketbok-volymer (4 nr/bok). De tre första av dessa gavs ut i ny upplaga (med andra omslag) 2021–2023.

2002–2006 utkom W.I.T.C.H. Special (sedermera W.I.T.C.H. Magasinet) vars fokus för de flesta nummer inte var på serier, utan var på artiklar, pyssel, och "W.I.T.C.H." i andra medier.

Internationella motsvarigheter

Tidningen gavs ut på flera olika marknader, inklusive bland annat av följande;

"W.I.T.C.H." i andra medier

"W.I.T.C.H." var under det tidiga 2000-talet en framgångsrikt varumärke för Disney, framför allt i Europa där det producerades ett relativt stort utbud merchandise.

Det har kommit ut flera kapitelböcker baserade på serien figurgalleri; 2002–2004 publicerades nio böcker skrivna av danskan Lene Kaaberbøl, och därefter har ytterligare ett tiotal volymer av andra danska författare släppts. 2004–2008 producerades en romanserie för den engelskspråkiga marknaden, skriven av bland andra Elizabeth Lenhard och Alice Alfonsi. Dessa böcker överförde den tecknade serien till prosaformat och har inte släppts på svenska.

"W.I.T.C.H." producerades även som en animerad tv-serie med 52 avsnitt, fördelade på två säsonger och sända 2004–2008. Ett tv-spel för Game Boy Advance, baserad på tv-seriens första säsong, släptes på den europeiska marknaden 2005.

Licensproduktion

Utöver originalserien, producerad inom ramen för den italienska Disneyproduktionen, påbörjades även en alternativ version, med i stort sett samma handling, i Japan. Den japanska produktionen avbröts i förtid, men enstaka avsnitt av W.I.T.C.H-mangan har publicerats i Sverige, i W.I.T.C.H Magasinet nr 7/2004.

Artiklar i Bild & Bubbla

  • Jimmy Wallin: W.I.T.C.H. – Italiensk Disneymanga med rejäl girlpower (B&B 2/2004)

Externa länkar