Metropolis (DC)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Metropolis. © DC Comics

Metropolis är seriefiguren Stålmannens hemstad, en lätt förtäckt version av New York, som även lånat vissa drag från Chicago. I DC:s serier brukar staden betecknas som ”The City of Tomorrow” eller ”The Big Apricot” (det senare en tydlig parallell till New Yorks smeknamn ”The Big Apple”).

Beskrivning

Stålmannens medskapare och första tecknare Joe Shuster använde från början sin kanadensiska hemstad Toronto som förebild för Metropolis utseende, men staden Cleveland i Ohio utgjorde också inspiration. Shuster flyttade till Cleveland när han var tio år och det var också där han träffade Jerry Siegel som blev seriens medskapare och första författare. De hade från början tänkt att låta serien utspela sig i Cleveland och att den skulle publiceras i en lokal dagstidning, men när serien i stället blev en serietidningsserie så blev staden den fiktiva Metropolis och fick snart större likheter med New York. Likt New York, har mycket av arkitekturen i Metropolis drag av art deco och staden har många skyskrapor. Staden är en välmående mångmiljonstad.[1]

Serieförfattaren Frank Miller har sagt, apropå inspirationen till staden, att "Metropolis is New York in the daytime; Gotham City is New York at night." "Batman"-författaren och redaktören Dennis O'Neil har uttryckt sig på liknande sätt.

Det har aldrig tydligt bestämts, var i USA som staden är belägen, även om det tycks givet att den ligger i östra USA. I vissa tidiga serier angavs den ligga i delstaten New York (första gången i Superman #2 (hösten 1939)), i vissa senare serier som publicerades före "Crisis on Infinite Earths" 1985, påstås den ligga i Delaware. I berättelsen "Death of Superman" från 1992 tycks staden dock åter ligga i delstaten New York och den gör det uttryckligen i "Countdown to Infinite Crisis" från 2005. Den har ofta framställts som en grannstad till Batmans hemstad Gotham City, som i så fall ligger på andra sidan av en havsvik, där en lång bro förbinder de båda städerna med varandra (när Metropolis har uppgivits ligga i Delaware, är havsviken Delaware Bay och Gotham City ligger då i New Jersey), men de två städerna har vid andra tillfällen påståtts ligga på ganska stort avstånd från varandra. Likt New York, där Manhattan köptes från amerikanska urinnevånare 1626, skall europeiska kolonister i seriens fiktiva historia ha köpt det som blev centrala Metropolis av urinnevånare 1644. Metropolis är inte serieuniversumets New York, för staden New York finns också i DC:s universum.[1]

Dagstidningen Daily Planet, där Clark Kent och Lois Lane arbetar, har sin redaktion i Metropolis.

Likt New York, är Metropolis uppdelat i sex stora stadsdistrikt (boroughs). Det största och mest centrala stadsdistrikt är New Troy, som liknar Manhattan och är uppdelat i flera områden, det är en ö med många skyskrapor och aktiva finanskvarter. Daily Planet-huset vid torget Planet Square, med sin planetsymbol på taket, är ett av stadens tydligaste landmärken. En annan byggnad är Lex Luthors kontorskomplex LexCorp Tower, en dubbelskyskrapa likt det gamla World Trade Center i verklighetens New York. Lex Luthors släkt har bott i Metropolis sedan staden grundades. I Centennial Park, som liknar New Yorks Central Park, finns en staty som föreställer Stålmannen.

Andra distrikt i Metropolis är Midvale, där Stålflickan bor i vissa serier, och Bakerline.

Stålmannen har ofta, under sitt alias Clark Kent, haft sin bostad på Clinton Street 344 i lägenhet 3-D (ibland angivet som 3-B). I Superman #152 anges adressen av någon anledning i stället som hörnet av 30th Street och Broad Street. En del av Clark Kents grannar har ibland förekommit som bifigurer i serien, såsom tvillingsystrarna April och May Marigold, den rullstolsburna Mrs. Goldstein, ingenjören Nathan Warbow liksom husets portvakt Frank Morris före "Crisis on Infinite Earths"; efter "Crisis" har portvaktsrollen bland annat innehafts av Mr. Harriman (Superman #11) och den skvallrande Mrs. Weisinger (Superman: The Man of Steel #0). När Stålmannen till slut gifte sig med Lois Lane, flyttade hon in i hans lägenhet (Superman #0). I serier som publicerades på 1990-talet och 2000-talets första decennium, bor Clark Kent tillsammans med Lois Lane på 1938 Sullivan Lane, sedan de har gift sig.

Clark Kent studerade journalistik vid Metropolis University.

Andra superhjältar som också har varit aktiva i Metropolis inkluderar Stålflickan, The Question, Black Lightning, Teen Titans, Creeper, Booster Gold, Alpha Centurion och Steel. Tusen år in i framtiden har Legion of Super-Heroes sitt högkvarter i samma stad.

Kuriosa

Det finns minst två städer i USA som heter Metropolis. I staden Metropolis i Illinois har man rest en staty över Stålmannen, och arrangerar årligen även festivalen Superman Celebration.

Se även

Källor

  1. 1.0 1.1 Alchetron: ”Metropolis (comics)” (med hänvisningar till serieutgåvor där uppgiftena finns), läst 2020-07-25

Externa länkar