Captain Comet

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Captain Comet är en superhjälte med science fiction-ursprung från DC Comics. Han skapades av John Broome och Carmine Infantino och debuterade i Strange Adventures nr 9 (1951).


Historik

Captain Comet var en av de få superhjältarna som skapades efter att seriernas "Golden Age" tagit slut, men innan den egentliga "Silver Age" började (han kallas emellertid ofta för en av de första Silver Age-hjältarna). Serien publicerades regelbundet i tre år innan det sista avsnittet publicerades i Strange Adventures nr 49 (oktober 1954).

1976 återupptäcktes Comet av författaren Gerry Conway som använde honom som en fast figur i "Secret Society of Super-Villains". Efter denna sejour blev det ett fåtal gästspel i diverse DC-serier (bland annat i en klassisk team-up med Tommy Tomorrow i DC Special 27, 1977) innan han återigen blev fast figur i en serie. 1990 dök han upp som en medlem i Keith Giffens och Alan Grants "L.E.G.I.O.N.". Då tidningen L.E.G.I.O.N. (eller R.E.B.E.L.S. som den döpts om till då) lades ner 1996 hade Comet blivit gruppens ledare.

Ett gästspel i miniserien "Rann-Thanagar War" 2005 mynnade ut i en egen miniserie med titeln Mystery in Space 2006–07, skriven av Jim Starlin och tecknad av Shane Davis. I denna serie dödas Captain Comet av Lady Styx och återföds med nya förmågor. Han kallar sig nu enbart för Comet och har en talande hund vid namn Tyrone. I den nya serien syns även andra av DC:s rymdhjältar, såsom The Weird (Varelsen), Star Hawkins och Justice Max från Hardcore Station.

Captain Comet föddes med sina krafter efter att en komet passerat Jorden och räknas som DC:s första mutant. Hans krafter beskrivs som att de ligger före människans evolution i det att han "föddes 100.000 år före sin tid". Comets förmågor inkluderar superstyrka, viss osårbarhet, övermänsklig intelligens, telekinesi, klärvoajans och elektrisk manipulation.

Efter sin återfödsel i Mystery of Space 1 har Comets fysiska styrka minskat, men han kan nu teleportera sig vart som helst i universum.


Första framträdande: Strange Adventures (vol. 1) nr 9 (juni 1951)
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!