Gypsy

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med den belgiska äventyrsserien "Gipsy".


Gypsy är en kvinnlig superhjälte i DC:s universum. Hon skapades av Gerry Conway och Chuck Patton och dök först upp i serien "Justice League of America" 1984. Senare medverkade hon i tidningen Birds of Prey.

Hon har en enda gång förekommit i en svensk serietidning och kallades då för Ziggan.

Historik

Gypsy heter egentligen Cynthia "Cindy" Reynolds och är av romsk härkomst. I sin barndom upptäckte hon att hon var en mutant med förmågan att göra sig osynlig och skapa illusioner. Hon dök upp för första gången i tidningen Justice League of America Annual nr 2 (1984) då hon som fjortonåring använde sin osynlighet för att bryta sig in i Justice League of Americas (Lagens Väktares) högkvarter i Detroit. Strax därefter blev hon en av fyra nya medlemmar i gruppen (de övriga tre var Vixen, Vibe och Steel II).

Conways s.k. "Detroit"-version av "Justice League" blev aldrig särskilt populär, mycket på grund av att flera av de populäraste medlemmarna lämnat gruppen. 1986 splittrades Detroit-gruppen i miniserien "Legends" och ersattes av Keith Giffens och J.M. DeMatteis mer humoristiska version "Justice League International". Gypsy var inte medlem av denna version av gruppen, men hon gästspelade senare i tidningen då hennes föräldrar dödats av superskurken Despero. Kort därefter blev hon medlem av hjältegruppen The Conglomerate, även dessa bifigurer i "JLI".

Under den här tiden blev Gypsy nära vän med sin lagkamrat J'onn J'onzz, Jägaren från Mars, och hon blev senare medlem i hans team Justice League Task Force samt, när den serien lagts ned, sporadisk bifigur i hans egen tidning Martian Manhunter.

De frekventa gästspelen i andras tidningar har sedermera lett till att Gypsy blivit riktigt populär, något hon aldrig var i sin tidiga karriär i "JLA". Under 2006 blev hon en fast figur i tidningen Birds of Prey och medlem av den kvinnliga hjältegruppen med samma namn. Det har också uppdagats att hennes krafter är större än vad hon tidigare trott, bland annat har hon en begränsad förmåga att förutse framtiden.