El Diablo

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Tre olika seriehjältar med namnet El Diablo har kommit från amerikanska DC Comics. El Diablo I skapades av Robert Kanigher och Gray Morrow och hade premiär i All-Star Western nr 2 (oktober 1970). El Diablo II skapades av Gerard Jones och Mike Parobeck och gjorde sitt första framträdande i El Diablo vol. 1 nr 1 (augusti 1989). El Diablo III skapades av Jai Nitz och Phil Hester och dök först upp i El Diablo vol. 3 nr 1 (november 2008).


El Diablo I

Västernserie med övernaturliga inslag. Har publicerats på svenska i Tomahawk och Western-Serier.

Lazarus Lane var ursprungligen en banktjänsteman som efter att nära nog ha dödats av rånare träffades av blixten. Lane blir totalförlamad, i praktiken en levande död. Med hjälp av magi lyckas hans indianvän Wise Owl (Visa Ugglan) återuppväcka honom, men bara på natten för att bekämpa brott som den maskerade El Diablo. Hans rättvisa var ofta skoningslös.

En mer vuxen version av serien gavs ut i en fyranummers miniserie från Vertigo 2001.

Vid ett flertal tillfällen har El Diablo stött på och samarbetat med andra västernhjältar som Jonah Hex. I Jonah Hex vol. 2 nr 11 (november 2006) och 24 (december 2007) avslöjades det att El Diablo under sin verksamma tid var besatt av en ond demon som verkade som en hämndens ande.

I en ny El Diablo-tidning som lanseras under 2008 lämnar en åldrad Lazarus Lane över sin förbannelse till Chato Santana.


El Diablo II

Amerikansk latino-superhjälte som är aktiv i nutida Texas.

Inspirerad av gamla legender och driven av en önskan att göra en konkret insats antar lokalpolitikern Rafael Sandoval från Dos Rios identiteten El Diablo. Han har god nytta av sina boxningskunskaper och ungdomsgänget Los Diablos.

Serietidningen El Diablo lades ner efter 16 nummer, men figuren förekom därefter i Justice League America i en något annorlunda skepnad. Sandoval hade då blivit besatt av anden från en gammal aztekkung men verkade ändå stå på det godas sida. Han har även assisterat Oracle vid ett tillfälle.

Mini sverige.gif Svensk utgivning

Har publicerats på svenska i Seriemagasinet.


El Diablo III

Den tredje El Diablo är Chato Santana, en brottsling som möter en över 170 år gammal Lazarus Lane och får ta över dennes förbannelse att vara värdkropp åt den hämnande demonen.

Den nya El Diablo publiceras för närvarande som månadstidning av DC Comics, med start i november 2008 (omslagsdatum).

Kuriosa

Namnet betyder djävulen på spanska.