Robot Archie

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Robot Archie" (känd både som "Robot Archie" och "Archie – Den tänkande roboten" i Sverige) är en brittisk serie och seriehjälte som skapades 1952 av Ted Cowan (manus) och Ted Kearon (bild). Han såg dagens ljus i brittiska serietidningen Lion #1 1952, då under namnet "The Jungle Robot". Serien fortsatte i tidningarna Lion och Vulcan ända till 1976.

Archie var, som namnet antyder, en robot som var med om allehanda äventyr och bekämpade brott. Han hade robotstyrka, var skottsäker och kunde förlänga sina armar och ben likt ett teleskop.

Serien "Robot Archie" har inte producerats sedan mitten av 70-talet, men Archie själv har synts i diverse sammanhang sedan dess. Alternativa versioner av figuren återupplivades (och i vissa fall avlivades) i Alan Moores "Captain Britain", Grant Morrisons "Zenith", Paul Grists "Jack Staff", samt i Alan och Leah Moores och John Reppions "Albion" som alla använt sig av gamla brittiska seriehjältar.

En nederländsk version av "Robot Archie" tecknades på 60-talet av Bert Bus.

Mini sverige.gif Svensk publicering

Har publicerats på svenska i tidningen Swisch, först under titeln "Archie – Den tänkande roboten", men strax därefter under originaltiteln.

Archies gästspel i "Zenith" har publicerats i svenska Magnum Comics.

Demonterad Archie på omslaget till första numret av Albion, tecknat av Dave Gibbons. © DC Comics samt IPC.

Externa länkar