Sabrina tonårshäxan

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Sabrina tonårshäxan" ur sin debutscen ur Archie's Madhouse nr 22 av Dan DeCarlo efter manus av George Gladir.
Acke och Betty Cooper i TV-rutan. © Archie Comics
Sabrina Nästan-Tonårshäxa ur "On the Camp-Pain trail" av Dave Manak, tuschad av Jon D'Agostino efter manus av Angelo Decesare ur Sabrina nr 33. © Archie Comics
Sabrina tonårshäxan ur "Love connections" av Tania Del Rio och tuschad av Jim Amash från Sabrina nr 64. © Archie Comics

"Sabrina tonårshäxan", "Sabrina the Teenage Witch" i original, amerikansk serie från Archie Comics om den unga häxan Sabrina Spellmans liv med en tonårings bekymmer.

Historik

Sabrina skapades av George Gladir och Dan DeCarlo och dök upp för första gången i Archie's Madhouse nr 22 (1962).

Från början var Sabrina mer av en "klassisk" häxa som gick runt och var lite småelak och lade förbannelser på folk. Hon var en fullt utlärd häxa och kunde inte gråta, kunde inte sjunka i vatten och fick inte bli kär i någon. Blev hon kär så skulle hon förlora alla sina krafter och bli en vanlig människa. Sabrina placerades av sin chef, Huvudhäxan Della, på en amerikansk high-school för att lägga förbannelser på eleverna efter uppdrag från Della.

Sabrina bor hos sina fastrar Hilda Spellman och Zelda Spellman. Dessa framställdes från början i serien som fula trollpackor men har senare fått ett mer alldagligt utseende i enlighet med TV-serien som sändes 1996-2003, en TV-serie som gjordes som en sitcom med riktiga skådespelare med Melissa Joan Hart i rollen som Sabrina.

År 2000 gjorde man Sabrina yngre och lät hennes design matcha den animerade TV-serien som sändes 1999-2000. I samband med detta så bytte tidningen namn från Sabrina the Teenage Witch till bara Sabrina och startade om numreringen. I nummer 38 blir hon hastigt och lustigt tonåring igen och man sätter tillbaks "The Teenage Witch" som undertitel. Man ändrar flera gånger teckningsstil och låter den avvika från andra Archie Comics-serier. Efter en kort stiländring tillbaks till den klassiska Acke-stilen så byter man från och med nr 58 stil till en Japansk/Italiensk tecknings- och berättarstil inspirerad av "W.I.T.C.H.".

En skräckserie som publicerades av Archie Comics 2014 hade Sabrina i huvudrollen och denna låg till grund för TV-serien "Chilling Adventures of Sabrina" vars första säsong sändes 2016.[1] En ny, åter mer lättsam Sabrina-serie kom 2019, skriven av Kelly Thompson och tecknad av Veronica Fish och Andy Fish.[1]

Figurgalleri

Den här listan beskriver figurerna i serierna om Sabrina. Många av dem förekommer också i de olika TV- och filmadaptioner som har gjorts, men kan där ha delvis annorlunda karakterisktika.

Huvudfigurer

 • Sabrina Spellman: seriens huvudfigur. I de tidiga serierna, är Sabrina en välmenande flicka som kämpar med det konstanta trycket på henne från andra häxor att vara ond eller olydig, särskilt från hennes fastrar, samt att hon behöver lära sig att bemästra sina magiska krafter. I senare inkarnationer av serien, liksom i TV-adaptioner, har även hennes fastrar och andra häxor i hennes omgivning framställts som mer "goda", men Sabrina kämpar fortfarande med att lära sig att använda magin.
 • Hilda Spellman: Sabrinas faster. Hilda hade sin egen serie innan hon blev en del av serien "Sabrina". I de tidigaste Sabrina-serierna, framställs hon som en stereotypisk, ful häxa som har vresig attityd och ogillar de "dödliga" (särskilt Harvey), och använder gärna magi för att ge igen eller för att lösa dispyter som egentligen var ganska futtiga. På 1990-talet tonades humöret ner och hon fick mer moderna kläder och mindre häxlikt utseende.
 • Zelda Spellman: Sabrinas faster. I de tidigaste serierna, var Zelda, precis som Hilda, utseendemässigt en mer typisk häxa, men till skillnad från Hilda var hon mer medkännande och vänlig. Hon moderniserades också till utseende och kläder på 1990-talet. I de allra tidigaste serierna, hade Zelda en förbannelse över sig som innebar att hon behövde hitta en man att gifta sig mer inom ett år för att inte förlora sina magiska krafter, men den saken har sedan inte funnits kvar hos henne sedan.
 • Harvey Kinkle: Sabrinas pojkvän, en dödlig (d.v.s. utan magiska krafter) som inte är medveten om att Sabrina är en häxa. Harvey framställs normalt som snäll och lojal, men otursförföljd på ett sätt som liknar Acke.
 • Salem Saberhagen: familjen Spellmans katt (numera en amerikansk korthårig katt med svart päls, tidigare med rödorange päls, en färg som vid en del nyutgåvor av äldre serier har ändrats till svart), som fungerar som Sabrinas familiaris, d.v.s. hennes magiska andedjur. Salem var tidigare en trollkarl, som förvandlades till katt som straff för att han försökte ta över världen. Salem kan i serier från 1990-talet och framåt prata och är ganska sarkastisk och självförhärligande till sin natur. Namnet "Salem" är en referens till de häxförföljelser och häxrättegångar som ägde rum i Salem i Massachusetts 1692.

Andra figurer

 • Witches' Council (häxornas råd): ett råd av mäktiga häxor som har myndighet över övriga häxor.
 • Enchantra: häxornas drottning och ledare för Witches' Council.[2]
 • Della, släkten Spellmans huvudhäxa, strikt och med kort stubin, som inte gillar att Sabrina använder magi för att hjälpa andra. Della förekommer mest i tidiga serier.[3]
 • Rosalind: Sabrinas ärkefiende i den ursprungliga serien från Archie's Mad House, rival beträffande killar, men har senare mer framställts som en väninna till Sabrina.[4]
 • Ambrose: Sabrinas kusin, trollkarl. Han har ett extravagant intresse för kläder. I 1990-talets serier övertogs hans roll i någon mån av katten Salem.[5] Figuren har återkommit i den nya TV-serien "Chilling Adventures of Sabrina" från 2016 och framåt.
 • Esmeralda: Sabrinas yngre kusin, också häxa och med en påfrestande attityd. I 1990-talets TV-serie hade Sabrina en yngre kusin som hette Amanda och hade en liknande personlighet.[6]
 • Brucie: Sabrinas lilla busiga kusin från Sabrina the Teenage Witch #18 (1974) som hon är barnvakt för.
 • Al: Sabrinas kusin som klär sig som en cowboy. Han använder magi för att hjälpa Harvey spela musik i Sabrina the Teenage Witch #2 (1971)

Publicering

Sabrina har förekommit som bifigur, biserie och gästserie i de flesta titlar från Archie Comics. Sedan 1971 så har hon haft egna serietidningar i flera olika omgångar.

I Sverige gästspelade Sabrina i Acke, men har även haft en egen serietidning.

Egna serietidningar

Mini usa.gif USA

Mini kanada.gif Kanada

Mini sverige.gif Sverige

 • Sabrina (Egmont, nr 1-3/2002, 1-6/2003, 1-5/2004)

Andra medier

Serien har i USA gjorts om till flera framgångsrika TV-serier.

 • "Sabrina and the Groovie Goolies" med Jane Webb[7] i rollen som Sabrina (1970)
 • "Sabrina, the Teenage Witch" med Jane Webb i rollen som Sabrina (1971–1974)
 • "Sabrina the Teenage witch" med Melissa Joan Hart i huvudrollen som Sabrina (1996–2000)
 • "Sabrina the animated series" med Emily Hart som Sabrina (1999–2001)
 • "Chilling Adventures of Sabrina" med Kiernan Shipka som Sabrina (2016-)

Långfilmer:

 • "Sabrina the Teenage Witch" (1996)
 • "Sabrina goes to Rome" (1998)
 • "Sabrina down under" (1999)
 • "Sabrina the Teenage Witch in Friends Forever" (2002)

Fotnoter

 1. 1.0 1.1 https://ew.com/books/2018/11/14/sabrina-the-teenage-witch-new-comic/ läst 2020-04-01
 2. Sabrina the Teenage Witchvol. 2, #20, Dec. 1998
 3. Sabrina the Teenage Witch #12, June 1973
 4. Archie's Mad House #28, September 1963
 5. Sabrina the Teenage Witch #2, July 1971
 6. Sabrina the Teenage Witch vol. 2, #50, December 2003
 7. *Jane Webb är kanske mer känd som Catwoman och Batgirl, två roller hon spelade i "The Batman/Superman Hour"