Hawkeye

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxlas men serien "Red Hawk", som gick i den svenska serietidningen Tomahawk under namnet "Hököga".


Hawkeye (på svenska även kallad Hököga eller Falköga), bågskytt i Marvels superhjälteuniversum, skapad av Stan Lee och Don Heck för serien "Iron Man" 1964.

Hawkeye I

Hawkeye (Clint Barton i det civila) dök ursprungligen upp i tidningen Tales of Suspense nr 57 (september 1964) som en motståndare till Iron Man. Barton var en bågskytt och cirkusartist som var missnöjd med sitt liv och ville satsa på en karriär som superhjälte, men blev lurad av kommunistspionen Black Widow att ovetande gå hennes ärenden istället.

Iron Man besegrade Hawkeye, men några månader senare dök bågskytten upp i tidningen Avengers och sökte medlemskap i hjälteorganisationen med samma namn. Då det visade sig att han alltid hade haft goda avsikter, blev han snart medlem och har så varit av och till under över trettio år. Han har bland annat varit gruppens ledare vid ett tillfälle. Tidvis har han lämnat Avengers och istället samarbetat med andra supergrupper, såsom Defenders och Thunderbolts.

Under en kort period lade Barton bågen och pilkogret på hyllan för att istället bekämpa brott som den växande hjälten Goliath.

Figuren Hawkeye är tydligt inspirerad av DC:s "Green Arrow", både vad gäller modus operandi (båda har de använt trickpilar och andra gimmicks) och personlighet (båda är de hetlevrade och frispråkiga figurer). Men sedan sin introduktion har Hawkeye även påverkat Green Arrows karaktärsskildring.

Hawkeye hade ett långvarigt förhållande med en kvinnlig superhjälte vid namn Mockingbird (Hawkeyes motsvarighet till Green Arrows Black Canary). De gifte sig till slut, men kort därefter dödades hon av demonen Mephisto.

Nyligen[när?] dödades Hawkeye själv i crossoveräventyret "Avengers Disassembled". Men ledtrådar i serien "House of M" antydde att han kunde vara på väg tillbaka. I efterdyningarna av "Civil War" återuppstod Hawkeye och började samarbeta med Avengers igen.

Hawkeye II

En kvinnlig Hawkeye har dykt upp i serien "Young Avengers".

Hawkeye III

Se huvudartikel: Bullseye

Superskurken Bullseye har nyligen[när?] tagit rollen som Hawkeye i Norman Osborns korrumperade Dark Avengers.

Externa länkar