Johnny Thunder (superhjälte)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med västernserien "Johnny Thunder" eller race car-serien "Johnny Comet".


Johnny Thunder och hans rosa ande, tecknade av Stan Aschmeier på 40-talet. © DC Comics.

"Johnny Thunder" är en amerikansk superhjälte- och fantasyserie från DC Comics. Serien skapades på 1940-talet under the Golden Age och handlade om en ung pojke som får en magisk ande (en "thunderbolt", ett ord som egentligen betyder "åskvigg") till sitt förfogande. Johnny Thunder blev även medlem av superhjältegruppern Justice Society of America.

På svenska har figuren även kallats Johnny Comet.

Johnny Thunder på 1940-talet

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Johnny Thunder på 1960–1980-talen

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Johnny Thunder på senare år

Under Zero Hour-krisen fick superskurken Extant Johnny och resten av JSA att åldras dramatiskt, vilket ledde till att Johnny drabbades av Alzheimers och hamnade på vårdhem. I sin glömska förvisade han sin Thunderbolt till en penna, som han senare gav till Jay Garrick (Flash). Jay råkade ge bort pennan när han skrev autografer, och den hamnade hos en pojke vid namn Jakeem Williams (i superhältesammanhang kallar han sig för Jakeem Thunder). När Jakeem förstått vad pennan innehöll och även tagit sin plats i det nya JSA, togs Johnnys hjärna över av superskurken Ultra-Humanite som lurade Jakeem att ge honom sin Thunderbolt. Ultra-Humanite, kvar i Johnnys kropp, tog över världen men blev stoppad av en samling kvarvarande hjältar, däribland Jakeem. Detta ledde dock till att Johnny skadades bortom räddning. I ett sista försök att rädda sin forne herre förenade sig Thunderbolt med Johnny och Johnnys själ överlevde. Nu kallas han Johnny Thunderbolt och fungerar fortfarande som Jakeems magiska ande.

Efterföljare

Som ett led i DC:s förnyelseanda har flera "arvtagare" till Johnny Thunder skapats:

  • Västernhjälten Johnny Thunder dök upp redan på 1940-talet. Som figur har han ingen direkt koppling till den förste Johnny, utan var snarast ett sätt för DC Comics att fortsätta använda sig av ett etablerat namn.
  • Jonni Thunder var en kvinnlig privatdetektiv på 80-talet som var besatt av en ond "thunderbolt". Ingen koppling till den ursprungliga Johnny Thunder.
  • Kiku Thunder var en ung flicka och bifigur i "Justice Society of America" som för en tid ansågs vara den sanna arvtagaren till Johnnys thunderbolt. Verkar vara bortglömd i dagens serier.
  • Will Power hette Johnnys son som introducerades i tidningen Primal Force på 1990-talet. Han hade egna krafter som tycktes relaterade till Johnnys thunderbolt. Verkar vara bortglömd i dagens serier.
  • Jakeem Thunder, som nämns ovan, introducerades av Grant Morrison i serierna "Flash" och "JLA" innan han dök upp i "JSA". Har även kallat sig J.J. Thunder.
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!