Aristocats

Från Seriewikin
(Omdirigerad från The Aristokittens)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Aristocats" är en animerad Disneyfilm från 1970, och har gett upphov till flera tecknade serier. Filmen var den sista tecknade Disneyfilm som började utvecklas innan Walt Disneys död 1966, och den första som Disney själv inte stod som producent för.

Handling

Filmen, som inte har någon litterär förlaga, utspelar sig i Paris år 1910, och introducerar katten Duchesses liv tillsammans med sina tre kattungar Berlioz, Toulouse, och Marie, hemma hos den förmögna f.d. operasångerskan Madame Adelaide Bonfamille. När Madame Bonfamilles mångårige betjänt Edgar Balthazar tjuvlyssnar på ett samtal mellan Madame och hennes advokat Georges Hautecourt, och därmed får veta att hon ämnar testamentera hela sin förmögenhet till sina katter, beslutar han sig för att få kattfamiljen att försvinna, i hopp om att därmed själv stå som ensam arvinge.

Edgar lämnar katterna långt ute på den franska landsbygden, i tron att han har sett dem en sista gång, men de lyckas ta sig tillbaka hem, med hjälp av flera nyfunna vänner: blodhundarna Napoleon och Lafayette, råttan Roquefort, hästen Frou-Frou, gässen Abigail och Amelia och deras alkoholiserade onkel Waldo, samt – framför allt – strykarkatten Thomas O'Malley, som förälskar sig i Duchesse, och dennes musicerande vänner, gatukatterna Scat Cat, Luigi, Chino, Boris, och Cyril.

Serierna

I samband med filmens premiär tecknade Al Hubbard en adaption för den amerikanska serietidningsmarknaden, medan John Ushler tecknade en dagspressversion för "Walt Disney's Treasury of Classic Tales", efter Frank Reillys manus. Ett par år senare publicerades även en brittisk adaption, och 1994 producerades en version i europeiskt albumformat med manus av Didier le Bornec och bild av Mario Cortes.

Från och med 1971 och under den första halvan av 1970-talet publicerades därefter två amerikanska serietidningar med originalserier baserade på filmen: The Aristokittens och O'Malley and the Alley Cats. Utgivningstakten var oregelbunden, och båda tidningarna kom att överleva i nio nummer. Flera av dessa serier skrevs av Carl Fallberg, och huvudtecknare var Al Hubbard rör O'Malley and the Alley Cats och Sparky Moore för The Aristokittens. Härutöver bidrog även Pete Alvarado, Roger Armstrong, och John Carey.

Hela filmens fugurgalleri i de båda tidningarna, och i The Aristokittens dök flera kända Disneyfigurer upp: såväl Benjamin Syrsa, Piff och Puff, Dumbo som Ludde gästade enskilda avsnitt.

Hubbard tecknade under 1970-talet även "Aristocats"-serier för Disneys internationella serieproduktion och i Brasilien tecknade vid samma tid bland andra Sérgio Lima avsnitt. Runt millennieskiftet skrev Per-Erik Hedman en handfull avsnitt för den danska produktionen.

I Sverige har Hubbards adaption av filmen publicerats i Walt Disney's serier nr 1B 1972, Disney 50 glada år 1973, och Walt Disney's klassiker nr 4 1980. Flera av de amerikanska originalserierna publicerades under 1970-talet i bland annat Kalle Anka & C:o och Walt Disney's serier, och de danskproducerade serierna gick i Mina djurvänner.