Walt Disney's Klassiker

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Walt Disney's klassiker)
Hoppa till navigeringHoppa till sök


SERIETIDNING
Walt Disney's Klassiker
Walt Disney's Klassiker
Walt Disney's Klassiker (1973–1981)
Land:Mini sverige.gif Sverige
Språk:Mini sverige.gif Svenska

Startade:1973
Upphörde:1981
Förlag:Hemmets Journals förlag
ISSN:0347-7037

Nästa:Walt Disney's Godbitar»

Walt Disney's Klassiker var en svensk serietidning med disneyserier som utkom under 1970-talet och början av 1980-talet. Den uppstod som en sidotitel till Walt Disney's Serier, och innehållet bestod i allt väsentligt av serieversioner av disneyfilmer och längre serier av bland annat Carl Barks.

Historia

Disney 50 glada år

Under 1960-talet hade de filmadaptioner av disneyfilmer som nått Sverige publicerats i Walt Disney's serier. Vid 1970-talets början blev detta allt ovanligare och när Walt Disney Productions firade sitt 50-årsjubileum 1973 släptes fyra - onumrerade - häften med serieversioner av tecknade disneyfilmer. Rubriken för dessa häften var Disney 50 glada år - En Disney-klassiker och de enskilda titlarna var Aristocats, Törnrosa, Snövit och de sju dvärgarna och Bambi. Omslaget var av kartongliknande pärmar, och som bilaga till vart och ett av de fyra häftena fanns en affisch. Det påföljande året samlades samtliga dessa titlar i ett tjockt album, åter igen med titeln Disney 50 glada år - En Disney-klassiker.

Walt Disney's Serier Extranummer

1975 utkom ytterligare fem filmadaptioner, samt ett häfte som byggde på den då nyaste tecknade disneyfilmen, Robin Hood. Precis som hade varit fallet för häftena Disney 50 glada år, var omslaget för dessa tidningar styvare än för Walt Disney's Serier och de traditionella serietidningarna, och med samtliga följde en affisch. En av dessa häften, Robin Hood, gick under rubriken Walt Disney's Serier, med numret 1½. Två av dem, Pinocchio och Lady och Lufsen, var numrerade efter Walt Disney's Serier (9,5 resp. 12,5) men med rubriken Walt Disney's klassiker. Ytterligare två, Alice i Underlandet och Askungen, var onumrerade och hade rubriken Walt Disney's klassiker, medan den femte, Robin Hood - Trollkarlens ring, hade Walt Disneys Serier-numrering (10,5), men saknade helt rubrik.

Walt Disney's Klassiker

Från och med 1976 särskiljdes titeln och numreringen totalt från Walt Disney's Serier. 1977 flyttade även de magasinslånga serierna av Carl Barks och Paul Murry från Walt Disney's Serier till Walt Disney's Klassiker. Under åren 1976–1978 utkom fyra nummer om året, samtliga med styvt omslag och medföljande affisch. Det samma gällde för de tre första numren från 1979, men därefter försvann affischerna, liksom numreringen. Dock ökade utgivningstakten något. Det sjätte numret från 1981 blev det sista i serien - vid årskiftet 1981/1982 bytte tidningen namn till Walt Disney's Godbitar.

Samtida engångspublikationer

1976 utgavs En världsomsegling under havet och 1980 Det svarta hålet, samt en uppföljare till dessa. Dessa utgåvor ingick inte i Walt Disney's Klassiker - eller annan regelbunden utgivning - men har ibland ändå räknats till denna serie då de följer Walt Disney's Klassiker till innehåll och utseende.

Internationella motsvarigheter

Utgivningen av Walt Disney's Klassiker var en del av en skandinavisk samproduktion som även inkluderade Danmark och Norge. Såväl den danska som norska titeln var Walt Disney's Klassikere, men den norska versionen bytte 1980 namn till Walt Disney's Godbiter, vilket föranledde att svenska Walt Disney's Klassiker två år senare blev Walt Disney's Godbitar. I alla tre länderna lades utgivningen ned 1984.

Utgivning

Utgivningen av Walt Disney's Klassiker skedde genom Hemmets Journals förlag, som även gav ut Kalle Anka & C:o och Walt Disney's Serier vid denna tid.

Disney 50 glada år - En Disney-klassiker

Totalt utgavs fyra onumrerade titlar, som sedan även samlades i en enda tjock volym.

År Nr Titel
1973 - Snövit och de sju dvärgarna
- Bambi
- Törnrosa
- Aristocats
1974 - Disney 50 glada år (samlingsvolym av ovanstående)

Walt Disney's Klassiker

Totalt utkom 34 nummer av tidningen, inklusive 1975 års utgåvor, varav vissa även kan hävdas vara del av Walt Disney's Serier. Utöver detta släpptes även tre fristående filmadaptioner under denna period.

1979 upphörde numreringen av tidningarna.

År Nr Titel
1975 Robin Hood
- Alice i Underlandet
- Askungen
9,5 Pinocchio
10,5 Robin Hood: Trollkarlens ring
12,5 Lady och Lufsen
1976 1 Svärdet i stenen
2 Pongo: De 101 dalmatinerna
3 Musse Pigg och bönstjälken
4 Djungelboken
En världsomsegling under havet
1977 1 Peter Pan
2 Sheriffen i Kuliga dalen
3 Kalle Anka på Grönland
4 Jul i Ankeborg
1978 1 Spökplumpen möter Madame Mim
2 Kalle Anka och den gyllene hjälmen
3 Bernard och Bianca
4 Jul i Ankeborg
1979 1 Musse Piggs födelsedag
2 Bambi
3 Farbror Joakim och den tokige professorn
- Pongo och valptjuvarna
- Jul i Ankeborg
1980 - Tillbaka i tiden
- Törnrosa
- I pygme-indianernas land
Det svarta hålet
Bortom det svarta hålet
- Aristocats
- Jul i Ankeborg
1981 - Vilse i Anderna
- På jakt efter den försvunna släktklenoden
- Plumpen möter Stål-Långben
- Stål-Långben och den mystiske dr. Shyklock
- Micke och Molle
- Jul i Ankeborg