Punisher

Från Seriewikin
(Omdirigerad från The Punisher)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Straffaren" omdirigeras hit. För Straffaren i "Stålmannen", se originalnamnet Gangbuster. För det svenska fanzinet, se Straffaren (fanzin).

Punisher tecknad av Steve Dillon från omslaget till The Punisher nr 2 (maxiserien från 2000). © Marvel Comics.

Punisher, hämnare med tveksamma metoder som ofta kommit på kant med andra brottsbekämpare i Marvel Comics superhjälteuniversum. Även känd som "Straffaren" på svenska.

Historik

Figuren skapades av Gerry Conway (med design av Ross Andru och John Romita) och debuterade i The Amazing Spider-Man nr 129 (1974). Punisher en egen tidning på 1980-talet som följdes av två paralleltitlar, The Punisher War Journal och The Punisher War Zone. Alla tre titlarna lades ner 1995 på grund av vikande försäljning. Av efterföljande återupplivningsförsök var versionen av Garth Ennis och Steve Dillon den mest framgångsrika.

Handling

Frank Castle var en Vietnam-veteran vars hela familj skjöts ner av maffian för att de hade bevittnat ett brott. Castle utrustade sig med högvis med vapen och har sedan den dagen farit runt iklädd en svart dräkt med en dödskallesymbol på bröstet för att straffa brottslingar – ofta genom att skjuta ihjäl dem. De flesta andra superhjältar vill inte ha något med honom att göra, och han har hamnat i fängelse flera gånger för sina brutala metoder.

Karaktären

Frank Castle är ingen emotionell person, utan försöker alltid slutföra sina uppdrag på det mest praktiska sättet. Har skaffat sig stor kunskap om allehanda vapen, slagsmålstekniker och gerillakrigföring.

Mini sverige.gif Publicering på svenska

Serien har publicerats på svenska i sin egen titel Punisher, Marvels Universum, Mega Marvel och Magnum Comics. Figuren har även gästspelat i tidningar som Spindelmannen och Daredevil.

Punisher i andra medier

Det har gjorts tre filmer med figuren. Den första kom 1989 och hade svensken Dolph Lundgren i huvudrollen. Filmen blev totalförbjuden i Sverige, men har senare visats på kabel-tv. Den andra filmen kom 2004, och där spelades Punisher av Thomas Jane. Ingen av de två filmerna har blivit några större succéer. Den tredje var en uppföljare till filmen från 2004. Det gick ännu sämre för den, och är den film baserad på en Marvelfigur som har dragit in minst pengar[1]. Det var den första filmproduktionen från Marvel Knights, regisserades av Lexi Alexander och hade Ray Stevenson i huvudrollen.

Film

  • 1989, "The Punisher" av Mark Goldblatt. Dolph Lundgren som Frank Castle.
  • 2004, "The Punisher" av Jonathan Hensleigh. Thomas Jane som Frank Castle.
  • 2008, "The Punisher: War Zone" av Lexi Alexander. Ray Stevenson som Frank Castle

TV-serier

  • "Spider-Man" (1994–1998), animerad TV-serie, Frank Castle gästspelar i tre avsnitt, röstskådespelad av John Beck.

Hyllningar och parodier

Kuriosa

Andra delen av låten "Holy Wars... The Punishment Due" av metalbandet Megadeth handlar om The Punisher. Även låten "Killing is my Business... and Business is Good" av samma band är inspirerad av The Punisher, men texten handlar här om en yrkesmördare.

Punisher hade en osannolik förlagscrossover (utanför vanliga kontinutiteten) med Acke, i engångspublikationen The Punisher Meets Archie 1994.

En annan osannolik crossover var med rapstjärnan Eminem i Marvels engångspublikation Eminem/Punisher från 2009.

Fotnoter

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!