Skillnad mellan versioner av "Team-up"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m (Bild)
m
 
(En mellanliggande version av en annan användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
[[Kategori:Serietermer|Teamup]]
[[Kategori:Serietermer|Teamup]]
[[Bild:Brave_Bold_2007.jpg|thumb|240px|right|''[[The Brave and the Bold]]'' (vol. 3) nr 1, 2007. [[Batman]] och [[Green Lantern]] tecknade av [[George Pérez]]. © [[DC Comics]].{{GCD-bild}}]]
[[Bild:Brave_Bold_2007.jpg|thumb|240px|right|''[[The Brave and the Bold]]'' (vol. 3) nr 1, 2007. [[Batman]] och [[Green Lantern]] tecknade av [[George Pérez]]. © [[DC Comics]].{{GCD-bild}}]]
Ett vanligt begrepp särskilt kring amerikanska [[superhjälteserier]]. En '''team-up''' är när två eller flera hjältar (eller i vissa fall skurkar) möts och samarbetar i ett äventyr. Detta kan ske i form av ett '''gästspel''' av en seriehjälte i en annan serie, men det kan även ske i särskilda '''team-up-publikationer'''. Exempel på de senare är [[DC Comics]] ''[[The Brave and the Bold]]'' (där framför allt [[Batman]] har samarbetat med andra hjältar) och [[Marvel]]s ''[[Marvel Team-Up]]'' (med [[Spider-Man]] och kollegor i huvudrollen).
'''Team-up''' är ett begrepp som avser att två eller flera hjältar (eller i vissa fall skurkar) som tillhör olika serier men samma fiktiva universum möts och samarbetar i ett äventyr. Det är ett vanligt begrepp särskilt kring amerikanska [[superhjälteserier]], där team-uper ofta görs för att marknadsföra den ena serien till den andra seriens trogna läsare.


Om team-upen är mellan två hjältar från olika serier/serietidningar kallas det ofta för en [[crossover]]. (Crossover kan även innebära att en historia fortsätter från en tidning till en annan.)
En team-up kan ske i form av ett '''gästspel''' av en seriehjälte i en annan serie, men det kan även ske i särskilda '''team-up-publikationer'''. Exempel på de senare är [[DC Comics]] ''[[The Brave and the Bold]]'' (där framför allt [[Batman]] har samarbetat med andra hjältar och ett annat ofta använt par är [[Green Arrow]] och [[Green Lantern]]) och [[Marvel]]s ''[[Marvel Team-Up]]'' (med [[Spider-Man]] och kolleger i huvudrollen).


En team-up mellan hjältar från olika förlag kallas [[förlagscrossover]].
Om team-upen är mellan två hjältar från olika serier/serietidningar som inte normalt ingår i samma fiktiva verklighet, kallas det ofta för en [[crossover]]. (Crossover kan även innebära att en historia fortsätter från en tidning till en annan.) En team-up mellan hjältar från olika förlag kallas [[förlagscrossover]].


Samarbeten mellan två hjältar från samma huvudserie (som [[Batman]] och [[Robin]]) eller i en [[superhjälte]]grupp (som [[X-Men]] eller [[Justice League]]) kallas vanligtvis ''inte'' för team-ups (även om hjältegrupperna har utvecklats från team-upfenomenet.)
Samarbeten mellan två hjältar från samma huvudserie (som [[Batman]] och [[Robin]]) eller i en [[superhjälte]]grupp (som [[X-Men]] eller [[Justice League]]) kallas vanligtvis ''inte'' för team-ups, eftersom figurernas samarbete redan är etablerat (även om hjältegrupperna har utvecklats från team-upfenomenet.)


==Team-up-titlar==
==Team-up-titlar==

Nuvarande version från 4 juli 2024 kl. 18.49

The Brave and the Bold (vol. 3) nr 1, 2007. Batman och Green Lantern tecknade av George Pérez. © DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Team-up är ett begrepp som avser att två eller flera hjältar (eller i vissa fall skurkar) som tillhör olika serier men samma fiktiva universum möts och samarbetar i ett äventyr. Det är ett vanligt begrepp särskilt kring amerikanska superhjälteserier, där team-uper ofta görs för att marknadsföra den ena serien till den andra seriens trogna läsare.

En team-up kan ske i form av ett gästspel av en seriehjälte i en annan serie, men det kan även ske i särskilda team-up-publikationer. Exempel på de senare är DC Comics The Brave and the Bold (där framför allt Batman har samarbetat med andra hjältar och ett annat ofta använt par är Green Arrow och Green Lantern) och Marvels Marvel Team-Up (med Spider-Man och kolleger i huvudrollen).

Om team-upen är mellan två hjältar från olika serier/serietidningar som inte normalt ingår i samma fiktiva verklighet, kallas det ofta för en crossover. (Crossover kan även innebära att en historia fortsätter från en tidning till en annan.) En team-up mellan hjältar från olika förlag kallas förlagscrossover.

Samarbeten mellan två hjältar från samma huvudserie (som Batman och Robin) eller i en superhjältegrupp (som X-Men eller Justice League) kallas vanligtvis inte för team-ups, eftersom figurernas samarbete redan är etablerat (även om hjältegrupperna har utvecklats från team-upfenomenet.)

Team-up-titlar

Se även