Skillnad mellan versioner av "Diskussion:Mumin"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
 
m
 
(35 mellanliggande versioner av 4 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
== Lars Jansson om Mårdön Smet? ==
Blev inte Lars Jansson personligt kränkt över Mårdön Smets teckningsstil, då han inte tyckte att den passade för Mumin, eller något liknande... Hur är historien? [[Användare:Wakuran|惑乱 分からん ]] 24 december 2006 kl.17.22 (CET)
Blev inte Lars Jansson personligt kränkt över Mårdön Smets teckningsstil, då han inte tyckte att den passade för Mumin, eller något liknande... Hur är historien? [[Användare:Wakuran|惑乱 分からん ]] 24 december 2006 kl.17.22 (CET)
:Om man ska spekulera tror jag iofs Smet tecknade andra, mer provokativa grejer på annat håll samtidigt som han tecknade Mumin. Det kan ju ha varit så att Jansson kan ha fått syn på dem och upprörts... [[Användare:Wakuran|惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran]] ([[Användardiskussion:Wakuran|diskussion]]) 19 september 2023 kl. 19.14 (CEST)
== Gahlininflytande? ==
Hur är det med ett möjligt inflytande från Gahlins ''Klot-Johan'' på den första muminserien i <i>Ny Tid</i> - minns inte att Tolvanen eller någon annan diskuterat detta? Att det i bägge fallen rör sig om en serie om troll som har den berättande texten under rutorna behöver kanske inte betyda så mycket - Jansson hade ju redan dessförinnan börjat använda trollet som signaturkrumelur och litterär figur, och textens placering under bilderna var väl en ganska vanlig konvention. Men tekniken att låta bilderna berätta en "barnslig" historia om storögda, naiva troll, samtidigt som berättartexten ironiskt distanserar sig från bildens handling genom "torroliga" formuleringar eller ett överdrivet formellt språk, tycker jag misstänkt mycket påminner om <i>Klot-Johan</i>. Låter inte textexempel som dessa ganska gahlinska?
<i>Idag på morgonen fick mumintrollets mamma en bestämd känsla av att det höll på att bli storm. Hon delgav muminpappan sin åsikt. Han sade sig ha läst samma sak i Monarkistbladet som han höll sig med emedan mumintrollen härstammar från faraonerna.
I trots härav tog man dem med på expeditionen och fortsatte mot Observatoriet förenade med ett rep för att förhindra alla eventualiteter. Döm om sällskapets upprördhet när det hunnit över molngränsen och upptäckt att himlen antagit den hemska röda undergångsfärg den alltid får i historier om kometer!
När den avsvimmade snorkfröken upphissats, påstod mumintrollet att flickor på inga villkor kunde medtagas på en så viktig expedition som ifrågavarande.
Man praktiserade sig emellertid över oceanens avgrunder på styltor, (en tyvärr bortglömd, men mycket praktisk, graciös konst) och nådde ett vrak i vars trasiga rigg nattvinden ylade och korpar byggde sina bon...</i><BR>
[[Användare:Linus van Pelt]]
:Tja, men det blir litet grann av privatforskning om du inte har några källor om påverkan, utan mest konstaterar vissa yttre likheter.<BR>P.S. Till senare är det bra ifall du signerar dina inlägg med fyra tilde, för användarnamn och datum. <nowiki>~~~~</nowiki> [[Användare:Wakuran|惑乱 分からん * \)/ (\ (&lt; \) (2 /) /)/ *]] 9 november 2008 kl. 12.43 (CET)
::Privatforskning är okej på Seriewikin, till skillnad från Wikipedia. Däremot är obelagda hypoteser inte så lyckat. Fast det är en intressant hypotes att forska vidare på. [[Användare:OlaHe|OlaHe]] 9 november 2008 kl. 18.43 (CET)
== Kritiken mot serien i Ny Tid ==
Angående uppgiften att Tove Janssons första muminserie i ''Ny Tid'' skulle ha fått avslutas i förtid till följd av att en del av den radikala tidningens läsekrets skulle ha sett den som alltför rojalistisk och kapitalistisk - bl.a. läser Muminpappan Monarkistbladet - så är detta mycket riktigt en uppgift som förekommer hos Tolvanen och som går tillbaka på Henrika Ringboms intervju med Tove Jansson i ''Ny Tid'' i december 1984, men det bör även observeras att Trygve Söderling ifrågasätter dess sanningshalt i texten "En lycklig serietecknare" i boken ''Jorden går under! Tove Janssons första muminserie i Ny Tid 1947-48''. Söderling noterar att Monarkistbladet enbart förekommer i den allra första strippen och menar att ''om'' man överhuvudtaget kan skönja spår av någon oväntat plötslig avslutning av serien, så kan det lika gärna ha att göra med att Jansson då stod i begrepp att resa till Italien för att måla. [[Användare:Linus van Pelt|Linus van Pelt]] 24 januari 2009 kl. 14.06 (CET)
==Ny version==
Kom det inte ut ännu en ny version i Svenska Dagbladet ganska nyligen? Inte för att den var särskild bra, men kan ju vara intressant att komplettera med. [[Användare:Wakuran|惑乱 分からん * \)/ (\ (&lt; \) (2 /) /)/ *]] 15 juli 2011 kl. 23.28 (UTC)
:Vad tänker du på då? Den muminserie som publiceras i SvD för närvarande är Tove Janssons dagsstrippsversion. Dock publiceras inte episoderna i kronologiskt ordning, vilket är tråkigt. [[Användare:E.G.|E.G.]] 21 juli 2011 kl. 01.05 (UTC)
::Wakuran syftar nog på den här versionen: http://forumet.serieframjandet.se/viewtopic.php?id=4239 [[Användare:OlaHe|OlaHe]] 21 juli 2011 kl. 07.06 (UTC)
:::Den länken funkar inte längre, men gäller väl den version som gjordes av Niffe och Toto. På finska gav Semic ut samma album som Carlsen gav ut på svenska av inkarnation {{III}} av serien, utom att album nr 3 var ett äventyr skapat av Niffe och Toto, betitlat "Matkakuumetta". Därför funderar jag på om inte det vi kallar inkarnation {{III}} och {{IV}} kanske borde ses som samma inkarnation. [[Användare:E.G.|E.G.]] den 24 maj 2024 kl. 07.15 (CEST)
::::Om den gavs ut i samma veva som inkarnation III i Finland, så. Upphovspersonerna i sig spelar mindre roll. [[Användare:Wakuran|惑乱 * \)/ (\ (&#60; \) (2 /) /)/ * Wakuran]] ([[Användardiskussion:Wakuran|diskussion]]) 24 maj 2024 kl. 13.10 (CEST)
:::::Jag tror det och för övrigt har vi ändå inte mycket information om det vi har kallat inkarnation {{IV}}. Även om den kanske var lite annorlunda, så skulle jag tro att den borde kunna räknas som en del av {{III}}. Om ingen misstycker inom den närmsta tiden, så lägger jag nog ihop dem till en inkarnation. [[Användare:E.G.|E.G.]] den 24 maj 2024 kl. 23.45 (CEST)
::::::Det kan ju kollas upp... [[Användare:Wakuran|惑乱 * \)/ (\ (&#60; \) (2 /) /)/ * Wakuran]] ([[Användardiskussion:Wakuran|diskussion]]) 25 maj 2024 kl. 08.53 (CEST)
:::::::Ingen av oss har hittat något definitivt svar sedan vi diskuterade det från början 2011. Jag har försökt hitta något. Kanske behöver man fråga någon kunnig, men vem skulle det vara? [[Användare:E.G.|E.G.]] den 25 maj 2024 kl. 10.28 (CEST)
::::::::Någon från Finland, kanske. Men om man kollar in [https://fi.wikipedia.org/wiki/Jukka_Torvinen_(suomentaja) finska Wikipedia] med webböversättning, så verkar det faktiskt tyda på att deras strippversione är någon variant från 90-talet som SvD bara körde i repris. [[Användare:Wakuran|惑乱 * \)/ (\ (&#60; \) (2 /) /)/ * Wakuran]] ([[Användardiskussion:Wakuran|diskussion]]) 25 maj 2024 kl. 18.58 (CEST)
==Inkarnationer?==
Hur skall man definiera "inkarnation" i detta fall? "[[Mumintrollet och jordens undergång]]" är definitivt inte samma muminserie som den strippserie som Jansson senare skapade åt Associated Newspapers, så borde de inte vara olika inkarnationer? [[Användare:E.G.|E.G.]] den 20 juni 2012 kl. 00.03 (CEST)
:Aha. Jag tänkte mest den som en "föregångare" till den klassiska Muminserien, medan 90-talsversionen var en nyvariant av hela konceptet, men det kanske mer är personligt tyckande än objektiva fakta. [[Användare:Wakuran|惑乱 * \)/ (\ (&#60; \) (2 /) /)/ * Wakuran]] 20 juni 2012 kl. 00.29 (CEST)
::Jag har gjort om numreringen av inkarnationerna nu, så att den klassiska muminserien därmed är inkarnation 2. [[Användare:E.G.|E.G.]] den 5 augusti 2012 kl. 13.52 (CEST)
==Mumin Mumin wa suki suki==
Har någon Thud 13 lättillgänglig? Det låter som Sture Hegerfors skriver om den allra första Mumin-animen, här, om artikeln redan publicerades i Thud 13? Den serien lär vara ganska dålig och konstig, iofs, men kul ändå att han tydligen fått nys om den. [[Användare:Wakuran|惑乱 * \)/ (\ (&#60; \) (2 /) /)/ * Wakuran]] 24 juni 2012 kl. 01.17 (CEST)
==Muminepisodernas namn på andra språk==
===Ryska===
På [http://www.tove-jansson.ru/moominland/viewtopic.php?t=64 tove-jansson.ru] förefaller det finnas namn på samtliga episoder av serien på ryska, men jag vet inte hur riktiga de är eller om de bara är direkta översättningar av de svenska eller engelska titlarna. Har någon annan en åsikt om sidans trovärdighet i detta avseende? [[Användare:E.G.|E.G.]] den 15 september 2023 kl. 18.46 (CEST)
:Här är annars en annan rysk källa: https://hmong.ru/wiki/Moomin_comic_strips . Hur skall man bedöma den? [[Användare:E.G.|E.G.]] den 18 september 2023 kl. 22.10 (CEST)
::När jag kör den senare genom Google Translate, förstår jag att vad som kan uppfattas som "ryska" titlar egentligen bara är de engelska titlarna fast skrivna med kyrilliska bokstäver. Den kan alltså inte användas för att se vad episoderna heter på ryska. [[Användare:E.G.|E.G.]] den 20 september 2023 kl. 21.41 (CEST)
:::Du menar att sidan är webböversatt? Annars kan jag tycka att det kan bli väldigt mycket detaljuppgifter, oavsett. Jag tror inga andra dagspresserier på Seriewikin har en egen artikel om varje avsnitt. [[Användare:Wakuran|惑乱 * \)/ (\ (&#60; \) (2 /) /)/ * Wakuran]] ([[Användardiskussion:Wakuran|diskussion]]) 20 september 2023 kl. 22.27 (CEST)
::::Seriewikin blir vad vi gör den till. Man kan inte påstå att det är för mycket detaljuppgifter om en viss serie, bara för att ingen har hunnit med att skriva lika ingående om en del andra serier. [[Användare:E.G.|E.G.]] den 22 september 2023 kl. 21.02 (CEST)
:::::Nja. Nu vill jag väl egentligen inte klaga på arbete som utförs, men detaljinriktningen har nog diskuterats tidigare. I [[:Kategori:Episoder och avsnitt]] har det t.ex. stått i ett tag nu "(För att ett enda avsnitt ska förtjäna en artikel ser vi helst att det har någon särskild seriehistorisk betydelse.)" [[Användare:Wakuran|惑乱 * \)/ (\ (&#60; \) (2 /) /)/ * Wakuran]] ([[Användardiskussion:Wakuran|diskussion]]) 22 september 2023 kl. 21.59 (CEST)
::::::Det står "helst", det betyder inte att det alltid skulle saknas skäl att skriva om episoder. Albumserier har ofta enskilda artiklar om varje album. [[Användare:E.G.|E.G.]] den 25 september 2023 kl. 20.35 (CEST)
::::Jag kan inte avgöra om sidan är maskinöversatt. Vad jag menar är, att det är oklart om de titlar som är skrivna med kyrilliska bokstäver verkligen är de titlar som Muminepisoderna har publicerats under på ryska. Det undrar jag om någon annan kan avgöra bättre än jag. [[Användare:E.G.|E.G.]] den 25 september 2023 kl. 20.35 (CEST)
:::::Jag hade lagt in de här ryska titlarna i några avsnittsartiklar, men har tagit bort dem nu då jag inte är säker på att det är titlar som har använts vid publicering på ryska. [[Användare:E.G.|E.G.]] den 22 oktober 2023 kl. 20.37 (CEST)
===Japanska===
Källor till namn på vissa episoder på japanska har jag hittat här: https://www.moomin.co.jp/moomins/books/comics  [[Användare:E.G.|E.G.]] den 6 december 2023 kl. 02.27 (CET)
===Tyska===
De tyska titlarna kommer huvudsakligen från Zépé's Vir­tu­el­les Mumin­for­schungs­zen­trum [https://zepe.de/mumin/index.php]. [[Användare:E.G.|E.G.]] den 21 maj 2024 kl. 21.47 (CEST)
==Olika utgåvor==
Mumintrollet (Ⅲ) (1989-1992) och Mumintrollet (Ⅳ) (1994-2010) är väl egentligen samma utgåva, där den senare är nytryck av den förra? De är redigerade likadant. Borde de båda räknas som nr Ⅲ?
:Är det alltså rena nytryck? Många av Muminvarianterna verkar ju utgå från samma originalutgåvor. Har du koll på om det finns någon skillnad gentemot Gebers tidiga utgåvor? (I samlarkatalogerna brukar ju utgåvor som i princip är nytryck listas på separata poster, men det behöver ju iofs vi inte göra. [[Användare:Wakuran|惑乱 * \)/ (\ (&#60; \) (2 /) /)/ * Wakuran]] ([[Användardiskussion:Wakuran|diskussion]]) 11 juni 2024 kl. 18.49 (CEST)
::Jag har inte jämfört med Gebers utgåvor. Har vi någon manual för hur Seriewikin skall hantera sådana här saker? Det borde vi nog ha. Inte alla albumserier presenteras med {{I}}, {{II}} och så vidare för nyutgåvor och nytryck. [[Användare:E.G.|E.G.]] den 12 juni 2024 kl. 08.18 (CEST)
:::Vi har nog ingen officiell manual, men flera fransk-belgiska serier ges och har ju getts ut med i stort sett identiska utgåvor från olika förlag genom åren. [[Användare:Wakuran|惑乱 * \)/ (\ (&#60; \) (2 /) /)/ * Wakuran]] ([[Användardiskussion:Wakuran|diskussion]]) 12 juni 2024 kl. 14.20 (CEST)

Nuvarande version från 30 juni 2024 kl. 21.31

Lars Jansson om Mårdön Smet?

Blev inte Lars Jansson personligt kränkt över Mårdön Smets teckningsstil, då han inte tyckte att den passade för Mumin, eller något liknande... Hur är historien? 惑乱 分からん 24 december 2006 kl.17.22 (CET)

Om man ska spekulera tror jag iofs Smet tecknade andra, mer provokativa grejer på annat håll samtidigt som han tecknade Mumin. Det kan ju ha varit så att Jansson kan ha fått syn på dem och upprörts... 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 19 september 2023 kl. 19.14 (CEST)

Gahlininflytande?

Hur är det med ett möjligt inflytande från Gahlins Klot-Johan på den första muminserien i Ny Tid - minns inte att Tolvanen eller någon annan diskuterat detta? Att det i bägge fallen rör sig om en serie om troll som har den berättande texten under rutorna behöver kanske inte betyda så mycket - Jansson hade ju redan dessförinnan börjat använda trollet som signaturkrumelur och litterär figur, och textens placering under bilderna var väl en ganska vanlig konvention. Men tekniken att låta bilderna berätta en "barnslig" historia om storögda, naiva troll, samtidigt som berättartexten ironiskt distanserar sig från bildens handling genom "torroliga" formuleringar eller ett överdrivet formellt språk, tycker jag misstänkt mycket påminner om Klot-Johan. Låter inte textexempel som dessa ganska gahlinska?

Idag på morgonen fick mumintrollets mamma en bestämd känsla av att det höll på att bli storm. Hon delgav muminpappan sin åsikt. Han sade sig ha läst samma sak i Monarkistbladet som han höll sig med emedan mumintrollen härstammar från faraonerna.

I trots härav tog man dem med på expeditionen och fortsatte mot Observatoriet förenade med ett rep för att förhindra alla eventualiteter. Döm om sällskapets upprördhet när det hunnit över molngränsen och upptäckt att himlen antagit den hemska röda undergångsfärg den alltid får i historier om kometer!

När den avsvimmade snorkfröken upphissats, påstod mumintrollet att flickor på inga villkor kunde medtagas på en så viktig expedition som ifrågavarande.

Man praktiserade sig emellertid över oceanens avgrunder på styltor, (en tyvärr bortglömd, men mycket praktisk, graciös konst) och nådde ett vrak i vars trasiga rigg nattvinden ylade och korpar byggde sina bon...
Användare:Linus van Pelt

Tja, men det blir litet grann av privatforskning om du inte har några källor om påverkan, utan mest konstaterar vissa yttre likheter.
P.S. Till senare är det bra ifall du signerar dina inlägg med fyra tilde, för användarnamn och datum. ~~~~ 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * 9 november 2008 kl. 12.43 (CET)
Privatforskning är okej på Seriewikin, till skillnad från Wikipedia. Däremot är obelagda hypoteser inte så lyckat. Fast det är en intressant hypotes att forska vidare på. OlaHe 9 november 2008 kl. 18.43 (CET)

Kritiken mot serien i Ny Tid

Angående uppgiften att Tove Janssons första muminserie i Ny Tid skulle ha fått avslutas i förtid till följd av att en del av den radikala tidningens läsekrets skulle ha sett den som alltför rojalistisk och kapitalistisk - bl.a. läser Muminpappan Monarkistbladet - så är detta mycket riktigt en uppgift som förekommer hos Tolvanen och som går tillbaka på Henrika Ringboms intervju med Tove Jansson i Ny Tid i december 1984, men det bör även observeras att Trygve Söderling ifrågasätter dess sanningshalt i texten "En lycklig serietecknare" i boken Jorden går under! Tove Janssons första muminserie i Ny Tid 1947-48. Söderling noterar att Monarkistbladet enbart förekommer i den allra första strippen och menar att om man överhuvudtaget kan skönja spår av någon oväntat plötslig avslutning av serien, så kan det lika gärna ha att göra med att Jansson då stod i begrepp att resa till Italien för att måla. Linus van Pelt 24 januari 2009 kl. 14.06 (CET)

Ny version

Kom det inte ut ännu en ny version i Svenska Dagbladet ganska nyligen? Inte för att den var särskild bra, men kan ju vara intressant att komplettera med. 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * 15 juli 2011 kl. 23.28 (UTC)

Vad tänker du på då? Den muminserie som publiceras i SvD för närvarande är Tove Janssons dagsstrippsversion. Dock publiceras inte episoderna i kronologiskt ordning, vilket är tråkigt. E.G. 21 juli 2011 kl. 01.05 (UTC)
Wakuran syftar nog på den här versionen: http://forumet.serieframjandet.se/viewtopic.php?id=4239 OlaHe 21 juli 2011 kl. 07.06 (UTC)
Den länken funkar inte längre, men gäller väl den version som gjordes av Niffe och Toto. På finska gav Semic ut samma album som Carlsen gav ut på svenska av inkarnation av serien, utom att album nr 3 var ett äventyr skapat av Niffe och Toto, betitlat "Matkakuumetta". Därför funderar jag på om inte det vi kallar inkarnation och kanske borde ses som samma inkarnation. E.G. den 24 maj 2024 kl. 07.15 (CEST)
Om den gavs ut i samma veva som inkarnation III i Finland, så. Upphovspersonerna i sig spelar mindre roll. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 24 maj 2024 kl. 13.10 (CEST)
Jag tror det och för övrigt har vi ändå inte mycket information om det vi har kallat inkarnation . Även om den kanske var lite annorlunda, så skulle jag tro att den borde kunna räknas som en del av . Om ingen misstycker inom den närmsta tiden, så lägger jag nog ihop dem till en inkarnation. E.G. den 24 maj 2024 kl. 23.45 (CEST)
Det kan ju kollas upp... 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 25 maj 2024 kl. 08.53 (CEST)
Ingen av oss har hittat något definitivt svar sedan vi diskuterade det från början 2011. Jag har försökt hitta något. Kanske behöver man fråga någon kunnig, men vem skulle det vara? E.G. den 25 maj 2024 kl. 10.28 (CEST)
Någon från Finland, kanske. Men om man kollar in finska Wikipedia med webböversättning, så verkar det faktiskt tyda på att deras strippversione är någon variant från 90-talet som SvD bara körde i repris. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 25 maj 2024 kl. 18.58 (CEST)

Inkarnationer?

Hur skall man definiera "inkarnation" i detta fall? "Mumintrollet och jordens undergång" är definitivt inte samma muminserie som den strippserie som Jansson senare skapade åt Associated Newspapers, så borde de inte vara olika inkarnationer? E.G. den 20 juni 2012 kl. 00.03 (CEST)

Aha. Jag tänkte mest den som en "föregångare" till den klassiska Muminserien, medan 90-talsversionen var en nyvariant av hela konceptet, men det kanske mer är personligt tyckande än objektiva fakta. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran 20 juni 2012 kl. 00.29 (CEST)
Jag har gjort om numreringen av inkarnationerna nu, så att den klassiska muminserien därmed är inkarnation 2. E.G. den 5 augusti 2012 kl. 13.52 (CEST)

Mumin Mumin wa suki suki

Har någon Thud 13 lättillgänglig? Det låter som Sture Hegerfors skriver om den allra första Mumin-animen, här, om artikeln redan publicerades i Thud 13? Den serien lär vara ganska dålig och konstig, iofs, men kul ändå att han tydligen fått nys om den. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran 24 juni 2012 kl. 01.17 (CEST)

Muminepisodernas namn på andra språk

Ryska

tove-jansson.ru förefaller det finnas namn på samtliga episoder av serien på ryska, men jag vet inte hur riktiga de är eller om de bara är direkta översättningar av de svenska eller engelska titlarna. Har någon annan en åsikt om sidans trovärdighet i detta avseende? E.G. den 15 september 2023 kl. 18.46 (CEST)

Här är annars en annan rysk källa: https://hmong.ru/wiki/Moomin_comic_strips . Hur skall man bedöma den? E.G. den 18 september 2023 kl. 22.10 (CEST)
När jag kör den senare genom Google Translate, förstår jag att vad som kan uppfattas som "ryska" titlar egentligen bara är de engelska titlarna fast skrivna med kyrilliska bokstäver. Den kan alltså inte användas för att se vad episoderna heter på ryska. E.G. den 20 september 2023 kl. 21.41 (CEST)
Du menar att sidan är webböversatt? Annars kan jag tycka att det kan bli väldigt mycket detaljuppgifter, oavsett. Jag tror inga andra dagspresserier på Seriewikin har en egen artikel om varje avsnitt. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 20 september 2023 kl. 22.27 (CEST)
Seriewikin blir vad vi gör den till. Man kan inte påstå att det är för mycket detaljuppgifter om en viss serie, bara för att ingen har hunnit med att skriva lika ingående om en del andra serier. E.G. den 22 september 2023 kl. 21.02 (CEST)
Nja. Nu vill jag väl egentligen inte klaga på arbete som utförs, men detaljinriktningen har nog diskuterats tidigare. I Kategori:Episoder och avsnitt har det t.ex. stått i ett tag nu "(För att ett enda avsnitt ska förtjäna en artikel ser vi helst att det har någon särskild seriehistorisk betydelse.)" 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 22 september 2023 kl. 21.59 (CEST)
Det står "helst", det betyder inte att det alltid skulle saknas skäl att skriva om episoder. Albumserier har ofta enskilda artiklar om varje album. E.G. den 25 september 2023 kl. 20.35 (CEST)
Jag kan inte avgöra om sidan är maskinöversatt. Vad jag menar är, att det är oklart om de titlar som är skrivna med kyrilliska bokstäver verkligen är de titlar som Muminepisoderna har publicerats under på ryska. Det undrar jag om någon annan kan avgöra bättre än jag. E.G. den 25 september 2023 kl. 20.35 (CEST)
Jag hade lagt in de här ryska titlarna i några avsnittsartiklar, men har tagit bort dem nu då jag inte är säker på att det är titlar som har använts vid publicering på ryska. E.G. den 22 oktober 2023 kl. 20.37 (CEST)

Japanska

Källor till namn på vissa episoder på japanska har jag hittat här: https://www.moomin.co.jp/moomins/books/comics E.G. den 6 december 2023 kl. 02.27 (CET)

Tyska

De tyska titlarna kommer huvudsakligen från Zépé's Vir­tu­el­les Mumin­for­schungs­zen­trum [1]. E.G. den 21 maj 2024 kl. 21.47 (CEST)

Olika utgåvor

Mumintrollet (Ⅲ) (1989-1992) och Mumintrollet (Ⅳ) (1994-2010) är väl egentligen samma utgåva, där den senare är nytryck av den förra? De är redigerade likadant. Borde de båda räknas som nr Ⅲ?

Är det alltså rena nytryck? Många av Muminvarianterna verkar ju utgå från samma originalutgåvor. Har du koll på om det finns någon skillnad gentemot Gebers tidiga utgåvor? (I samlarkatalogerna brukar ju utgåvor som i princip är nytryck listas på separata poster, men det behöver ju iofs vi inte göra. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 11 juni 2024 kl. 18.49 (CEST)
Jag har inte jämfört med Gebers utgåvor. Har vi någon manual för hur Seriewikin skall hantera sådana här saker? Det borde vi nog ha. Inte alla albumserier presenteras med , och så vidare för nyutgåvor och nytryck. E.G. den 12 juni 2024 kl. 08.18 (CEST)
Vi har nog ingen officiell manual, men flera fransk-belgiska serier ges och har ju getts ut med i stort sett identiska utgåvor från olika förlag genom åren. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 12 juni 2024 kl. 14.20 (CEST)