Mumin och havet

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Muminäventyret ”Mumin och havet” har givits ut i färglagd version på engelska av det kanadensiska förlaget Drawn & Quarterly. Samma utgåva kom sedan ut på svenska 2022.
© Tove Jansson/Moomin Characters/Drawn & Quarterly.

"Mumin och havet" är det tolfte avsnittet i Tove Janssons strippserie "Mumin" och publicerades första gången 1957. Avsnittet är 101 strippar långt.

Avsnittet har också publicerats under titeln "Muminfamiljen och havet".

Handling

Muminpappan tar ett jobb som fyrvakt för att bli inspirerad till sin stora roman om havet. Han tar på sig en sydväst i stället för sin vanliga hatt, och tillsammans med Muminmamman, Mumintrollet och Snorkfröken reser han till klippön där fyren finns. Familjen tas emot av den dystre tidigare fyrvaktaren, som ger sig iväg så fort han kan.

Familjen träffar en ensam fiskare som aldrig bryr sig om ifall det nappar och de träffar Too-ticki, som har god kännedom om havet. Det visar sig också att det spökar kring ön. Muminmamman trivs inte, men har tagit med sig jord från Mumindalen för att i alla fall kunna plantera några rosor, men när fåglar har dött av att ha flugit in i fyrljuset, begraver Too-ticki dem i jorden. Muminpappan bestämmer sig för att hålla fyren släckt för att inte döda fler fåglar. Mumintrollet och Snorkfröken bygger sjömärken av drivved på olika små kobbar runt omkring.

Familjen börjar efter ett tag finna sig bättre i livet på ön och blir vänner med spöket, men då kommer fyrinspektören och tar ifrån Muminpappan hans fyrvaktarfullmakt eftersom fyren har hållits släckt på nätterna och felaktiga sjömärken har satts ut.

Övrigt

Berättelsen är i viss mån densamma, som den Tove Jansson senare berättade i Muminromanen "Pappan och havet" (1965).

På andra språk

  • Mini danmark.gif danska: "Mumi og havet"
  • Mini storbritannien.gif engelska: "Moomin and the Sea"
  • Mini finland.gif finska: "Muumiperhe ja meri"
  • Mini japan.gif japanska: "ムーミンパパの灯台守"
  • Mini norge.gif norska: "Mummitrollene og havet"
  • Mini polen.gif polska: "Muminki i morze"
  • Mini tyskland.gif tyska: "Mumin und das Meer"

Externa länkar


föregående
Mumin och marsmänniskorna
Avsnitt nr 12 i serien "Mumin"
Mumin och havet
Text & bild: Tove Jansson
Originalpublicering 1957
nästa
Föreningsliv i Mumindalen