Mumin nybyggaren

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Mumin nybyggaren" är det tjugosjätte avsnittet i Tove och Lars Janssons strippserie "Mumin". Avsnittet består av 81 strippar, betecknade AC 1-81.

Handling

Muminfamiljen reser västerut, i en lättsam satir över européernas kolonisering av Amerika.

Mumin har hittat en bok där han läser att man har hittat en ny kontinent i väster. Familjen ger sig av för att kolonisera det nya landet tillsammans med Mymlan, lilla My och Filifjonkan. De upprättar en koloni vid namn Nya Mumindalen med Muminpappan som vicekung. Efter ett tag upptäcker de att ett annat gäng från Mumindalen har bildat en egen koloni strax intill, där bland annat Gafsan och Stinky är med. Samarbetet mellan de två kolonierna skaver lite, tills den andra kolonin väljer att underordna sig Nya Mumindalen. Det visar sig dock vara en fint; de i den andra kolonin utropar republik och tar makten över helheten och sedan förstatligas bland annat Filifjonkans ko. Kolonisterna börjar bråka, tills de upptäcker att de blir beskjutna med pilar och bygger en pallisad till skydd.

Pilarna visar sig dock vara från barn till turister. Kontinenten är inte alls nyfunnen, Mumin hade läst en bok av C. Columbus som var flera hundra år gammal.

På andra språk

  • Mini storbritannien.gif engelska: "Moomin the Colonist"
  • Mini finland.gif finska: "Muumit uudisasukkaina"


föregående
Mumin och cirkusen
Avsnitt nr 26 i serien "Mumin"
Mumin nybyggaren
Text & bild: Lars Jansson
Originalpublicering 1961
nästa
Mumin och scouterna
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!