Mumintrollet i vilda västern

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Mumintrollet i vilda västern" är det fjortonde avsnittet i Tove Janssons strippserie "Mumin" och publicerades första gången 1957. Avsnittet är 63 strippar långt.

Handling

Muminpappan skall laga Muminmammans symaskin och en klocka. Det är svårt och han blandar ihop delarna, när han är färdig finns det bara en maskin. Det visar sig att han av en slump har uppfunnit en tidsmaskin, vilket Muminfamiljen upptäcker när de provar maskinen och plötsligt möter sig själva fyra dagar tidigare.

Varför kom jag ihåg det där först nu?

— Muminmamman undrar, när familjen kommer tillbaka efter att ha mött sig själva

Pratbubblekrok.gif

Nja, den här tidsmaskinen, du förstår... Det hände inte för fyra dar sen förrän nu... Tid, jag menar, du vet...

— Muminpappan försöker förklara

Pratbubblekrok.gif

Efter några korta resor som bara tar Muminfamiljen bakåt i tiden några dagar, bestämmer de sig för att göra en längre tidsresa. Snorkfröken vill resa till 1700-talets rokokotidevarv med herdeidyller och Muminmamman vill gärna till "den gamla goda tiden". Muminpappan och Mumintrollet får dock sin vilja igenom att resa till Vilda västern. De förbereder sig genom att träna att skjuta vattenpistol och kasta yxa och lasso och de tar med sig sin dammsugare för att ha något att bedriva byteshandel med. När de kommer till den gamla västern, är det dock Muminpappans vattenpistol de lyckas sälja. Västern är dock inte så vild som Muminpappan hade hoppats. Familjen råkar bli anklagade för boskaps- och häststöld och fångas sedan av indianer, som dock visar sig vara mer intresserade av pengar än av våld. När de flyr tillbaka till sin egen tid, visar det sig att vattenpistoler har blivit populära.

Övrigt

Berättelsen är den första, som Lars Jansson skrev manus till. Tove Jansson orkade inte ägna all sin tid åt muminserien, även om hon tyckte om den, så hon anlitade sin bror att hjälpa till. Därför signerades stripparna bara "Jansson".[1]

Från början hade avsnittet rubriken "Mumin och tidsmaskinen", men det gillades inte av syndikatet Associated Newspapers.[2]

På andra språk

  • Mini danmark.gif danska: "Mumi i det vilde vesten"
  • Mini storbritannien.gif engelska: "Moomin Goes Wild West"
  • Mini finland.gif finska: "Muumipeikko villissä lännessä"
  • Mini tyskland.gif tyska: "Mumin im Wilden Westen"


föregående
Föreningsliv i Mumindalen
Avsnitt nr 14 i serien "Mumin"
Mumintrollet i vilda västern
Text: Lars Jansson, bild: Tove Jansson
Originalpublicering 1957
nästa
Snorkfröken i rokoko

Källor

  1. Christina Björk: "Tove Jansson – mycket mer än Mumin", Bilda förlag, Stockholm 2003, ISBN 91-574-5967-3, s. 109
  2. Christina Björk: "Tove Jansson – mycket mer än Mumin", s. 108