Skillnad mellan versioner av "Mutant"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m
m
Rad 15: Rad 15:
Mutanter förekommer även i många andra serier, t.ex. i "[[Judge Dredd]]" och "[[Mutant Chronicles]]".
Mutanter förekommer även i många andra serier, t.ex. i "[[Judge Dredd]]" och "[[Mutant Chronicles]]".


I [[Frank Miller (2)|Frank Millers]] "[[Batman: Mörkrets riddare]]" figurerar ett ligistgäng som kallar sig "mutanter", men för dem är det bara en benämning och ingen av dem har några mutantkrafter.
I [[Frank Miller]]s "[[Batman: Mörkrets riddare]]" figurerar ett ligistgäng som kallar sig "mutanter", men för dem är det bara en benämning och ingen av dem har några mutantkrafter.


==Kända mutanter från seriernas värld==
==Kända mutanter från seriernas värld==

Versionen från 5 december 2006 kl. 08.08

Ursprungliga X-Men från X-Men nr 1 (1963), tecknade av Jack Kirby. © Marvel Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

En mutant är inom biologin en organism som genom mutationer förändrat sina egenskaper.

Mänskliga mutanter är även ett vanligt inslag i populärfiktionen, framför allt inom science fiction- och superhjältegenrerna.

Seriemutanter

I seriernas värld får mutanter självfallet inte vilka egenskaper som helst, utan övermänskliga förmågor, superkrafter, eller deformerade monsterutseenden. Förenklat kan man säga att "vanliga" superhjältar (och superskurkar) förvärvar superkrafter på något sätt – ofta genom experiment eller olyckor – medan mutanter föds med sin genetiska förändring.

Amerikanska Marvel Comics är det serieförlag som har slagit mest mynt av mutantpopulariteten med serier som "X-Men", och de har byggt upp en hel mytologi kring mutanter och deras kamp för att bli accepterade i samhället (en parallell till verklighetens rasism, homofobi etc.). I Marvels universum kallas mutanter nedvärderande för "muties" och jagas eller isoleras av oförstående och skrämda människor.

Konkurrenten DC Comics har också ett flertal mutanter i sitt serieuniversum. På 1980-talet utvecklade de emellertid en variant på temat och etablerade att majoriteten av alla deras supervarelser (både regelrätta "mutanter" och andra) bar på en särskild "meta-gen" som kan ge upphov till superkrafter om den "retas" (vilket förklarade alla superhjältar som fått sina krafter av kärnkraftsolyckor, kemiska substanser m.m.)

Mutanter förekommer även i många andra serier, t.ex. i "Judge Dredd" och "Mutant Chronicles".

I Frank Millers "Batman: Mörkrets riddare" figurerar ett ligistgäng som kallar sig "mutanter", men för dem är det bara en benämning och ingen av dem har några mutantkrafter.

Kända mutanter från seriernas värld

Marvel Comics

DC Comics

Judge Dredd

Mutant Chronicles

?


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!