Seriewikindiskussion:Månadens samarbete
För tidigare diskussioner, se Arkiv 1 |
---|
Utgivning
Här kan vi diskutera Månadens samarbete samt ge förslag på artiklar att utveckla och ämnen att ta upp.
Ansvarig för diskussionen är Wakuran.
Lämna förslag
Lämna förslag i listan nedan, helst med en motivering på 1-3 rader, samarbetet bör vara en artikel med något ämne av allmänintresse som förtjänar att lyftas fram, och i flera fall som för tillfället saknar mycket viktig information, och skulle vinna på att lyftas fram mer i rampljuset. Valet till månadens artikel beräknas för närvarande ske någon gång under helgen närmast månadsskiftet. 惑乱 分からん 17 maj 2006 kl.14.49 (CEST)
Förslag - Månad 1 (dvs jan. 2007)
- Laban:)
- Den där lilla hunden? Iofs behöver artikeln förbättras, men sätter nog annat på högre prioritet...
- T.ex.
Japanskt
Amerikanskt
- Chris Ware
- Marvel Comics
- Garth Ennis
- Preacher (Snart tv-serie på HBO?)
- Image Comics
- Acke/Archie Comics (Steamboat Willie)
- Will Eisner (OlaHe)
- Golden Age (OlaHe)
- Stan Lee (Sir-L)
- Winsor McCay/Little Nemo (OlaHe)/(MikkeX)
Europeiskt
Derib (även om det lutar mot att bli byte till Derib redan nu)- Tardi (Bra förslag från anonym användare)
- Hugo Pratt (Bra förslag från anonym användare)
- Corto Maltese (OlaHe)
- Dargaud (Zelena)
- Dupuis (Zelena)
- Lombard (Zelena)
- Hergé (helt rätt, mannen fyller dessutom 100, i maj?)
Svenskt
- Joakim Pirinen
- Rit-Ola (OlaHe)
- 91:an (OlaHe)
Övrigt
- Alberto Breccia (Ganska okänd bland allmänheten, men känns intressant utanför den klassiska USA-Europa-Japan-trojkan)
- etc. 惑乱 分からん 11 december 2006 kl.11.13 (CET)
Ett annat förslag är att ha något serieland som månadens samarbete, dv.s. en helhetsbild över utgivningshistoriken och "seriekulturen" i ett givet land, lämpliga "pionjärval" t.e.x USA, Belgien, Japan och Sverige... 惑乱 分からん 12 december 2006 kl.19.15 (CET)
- Belgien för mig i så fall. (USA blir nog för stort?) Jag vet inte särskilt mycket om vad som hände på förlagen i Belgien på (1920-30-)-40-50-talen. Det skulle vara intressant att få veta mer om. Även att aktivt delta i letandet efter den kompletterande informationen.(z)
- Jag vet inte hur stort det behöver bli, egentligen? Det blir en del från 1900-talet och framåt, men å andra sidan så tror jag nästan inte det blir någonting från 1800-talet och tidigare... På en månad borde man kunna sålla till en vettig artikel. (Om en sektion blir för stor kan man alltid byta ut den senare...) 惑乱 分からん 13 december 2006 kl.13.10 (CET)
- Ämnena Dargaud, Dupuis, Lombard osv kunde också utvecklas till intressanta förlags/utgivningshistoriska artiklar. Vem fattade viktiga beslut? Vem skrev/tecknade i hemlighet den eller den serien? Vem utvecklade albumformatet? Anekdoter, skapelsemyter, vänner, fiender, karisma, kreativitet, tecknarstudior som kreativa miljöer OSV(z)
- Casterman ja, vad mer än Tintin kom därifrån? J,L och J förstås. Blake och M? Alix, Lefranc? (Hmm, det känns som om man verkligen vill veta mer om den här "miljön"/"tiden"/"atmosfären"/"sfären"/"kretsen"--vad är jag ute efter för begrepp? En sorts skärningspunkt i ett flöde, en diskurs(flow?)Det är så mycket mer än listor med titlar, gubbar årtal--man vill liksom ha tag på berättelserna, magin, man vill känna hur det verkligen var... z
- Det är svårt att få ut i skrift. Dessutom är det inte helt "encyklopediskt"... =S Dargaud och Dupuis kanske är intressantare än Casterman, egentligen... Vad har nu Lombard gjort? 惑乱 分からん 13 december 2006 kl.15.46 (CET)
- Jag vet inte hur stort det behöver bli, egentligen? Det blir en del från 1900-talet och framåt, men å andra sidan så tror jag nästan inte det blir någonting från 1800-talet och tidigare... På en månad borde man kunna sålla till en vettig artikel. (Om en sektion blir för stor kan man alltid byta ut den senare...) 惑乱 分からん 13 december 2006 kl.13.10 (CET)
- Just det! Vad har de egentligen gjort? Det är ju det man vill veta! Dock tror jag att Bernard Prince kom därifrån ett tag i alla fall.
Börjar väl egentligen bli dags att byta nu? Förslag? Jag lutar nog fortfarande åt Marvel, själv. 惑乱 分からん 9 januari 2007 kl.14.47 (CET)
Europeiskt lite längre fram, mars?
- (Är det här Zelena igen?) Tardi och Hugo Pratt är bra val. Jaktfalkarna skulle jag personligen inte prioritera, känns inte som artikeln skulle tjäna mycket på ett samarbete... 惑乱 分からん 12 december 2006 kl.17.53 (CET)
Den här sidan börjar bli svårnavigerad. Jag föreslår att du skapar en arkivsida för gamla poster och enbart sparar 2007-relevanta på den här, Wakuran.
- Nå, fixat, men det blev rätt fult. Hur alignar(?) man en tabell till höger? 惑乱 分からん 13 december 2006 kl.14.57 (CET)
Jättemånga bra förslag, annars. Jag ställer mig bakom:
- Chris Ware
- Joakim Pirinen
- Tardi
- Corto Maltese och/eller Hugo Pratt
- Marvel
- Kanske Garth Ennis, men kanske ännu hellre Judge Dredd eller 2000 AD.
När det blir dags för mera svenskt ser jag gärna någon traditionell/klassisk serie eller serieskapare längre fram. Nils Egerbrandt är värd en mer utvecklad artikel. Så även Rit-Ola, 91:an, Klot-Johan, Uti vår hage...
Addendum: Såg just nu att Will Eisner-artikeln är rätt underarbetad. Innehåller visserligen en del text, men saknar många viktiga fakta och behöver styras upp rent strukturmässigt. Och bildmässigt. Hög prio!!! / OlaHe 13 december 2006 kl.13.14 (CET)
- Kanske det... 惑乱 分からん 18 december 2006 kl.00.17 (CET)
- Tycker jag, alltså. :-) /OlaHe 18 december 2006 kl.00.30 (CET)
- Håller förvisso med men jag tycker nog att det finns andra ikoner med sämre artiklar, som Stan Lee, Busy Arnold, Jerry Iger och Otto Binder. Sir-L 21 december 2006 kl.17.38 (CET)
- Förutom Stan Lee har jag ingen särskild koll på de namnen du nämner. Därmed inte sagt att jag tvivlar på att det behövs. 惑乱 分からん 21 december 2006 kl.23.49 (CET)
- De är Golden Age snubbar så det kanske inte är så konstigt att du inte känner igen dem. Busy Arnold startade förlaget Quality, Jerry Iger startade Eisner-Iger Studio med Eisner, Otto Binder skapade en massa av Golden Age serierna. Är inne i en Golden Age fas just nu... Sir-L 22 december 2006 kl.00.37 (CET)
- Förutom Stan Lee har jag ingen särskild koll på de namnen du nämner. Därmed inte sagt att jag tvivlar på att det behövs. 惑乱 分からん 21 december 2006 kl.23.49 (CET)
- Håller förvisso med men jag tycker nog att det finns andra ikoner med sämre artiklar, som Stan Lee, Busy Arnold, Jerry Iger och Otto Binder. Sir-L 21 december 2006 kl.17.38 (CET)
- Tycker jag, alltså. :-) /OlaHe 18 december 2006 kl.00.30 (CET)
Underarbetade artiklar.
Om det är någon artikel som är underarbetad i förhållande till vad den borde handla om är det väl "Acke".
Jag sökte på Veronica Klöver och upptäckte att varken hon eller Betty ens nämndes i Seriewikin, för att inte tala om alla andra figurer och publikationer från Archie Comics. Det borde vara ett självklart projekt.
En av USAs största och inflytelserikaste (2:a eller 3:e Störst på USA-marknaden?) är helt och hållet frånvarande i Seriewikin. Vad en besökare hos oss anbelangar så förekom "Acke" enbart i Fickjournalen på 50-talet. --Steamboat Willie 21 december 2006 kl.17.10 (CET)
För övrigt anser jag att kategorin Erotiska serier skall raderas
- Jag för min del skulle väldigt gärna se en insats på Winsor McCay, en av de tidiga pionjärerna som förtjänar så mycket mer än några rader i wikin. Acke bryr jag mig inte om, men det finns det säkert andra som gör... MikkeX 21 december 2006 kl.18.29 (CET)
- Golden Age Acke kanske? Är du inne i en Golden Age-period så kanske Acke från Golden Age vore något? :-D Nej, men jag slogs faktiskt av att artikeln om "Golden Age" inte har några fakta alls. Det kanske vore ett bättre förslag till månades samarbete? Golden Age? --Steamboat Willie 22 december 2006 kl.00.50 (CET)
- Golden Age är ett gyllene förslag @_@ 惑乱 分からん 22 december 2006 kl.01.06 (CET)
- Acke är definitivt en artikel som måste utvecklas. OlaHe 9 januari 2007 kl.15.49 (CET)
- Winsor McCay är ett bra namn, OlaHe föreslog det tidigare, också, tror jag... Acke var också något som slank igenom skallen förut, även om jag aldrig skrev in det... 惑乱 分からん 21 december 2006 kl.23.51 (CET)