Asterix och hans tappra galler

Från Seriewikin
Version från den 24 maj 2013 kl. 14.25 av HallonsodaBot (diskussion | bidrag) (clean up)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Asterix och hans tappra galler" © Dargaud

"Asterix och hans tappra galler" är det första albumet i serien om Asterix. Äventyret publicerades ursprungligen i den franska tidningen Pilote nr 1–38 (1959–60) och samlades i album 1961 under titeln "Astérix le Gaulois". Manuset skrevs av René Goscinny och tecknade gjorde Albert Uderzo.

Handling

Detta första album om Asterix fungerar närmast som en introduktion. Vi får bekanta oss med persongalleriet och den lilla oslagbara galliska byn. Man berättar om trolldrycken, som gör varje människa oslagbar, och presenterar druiden Miraculix som kan tillreda den.

Romarna i de fyra lägren omkring, är förstås nyfikna på vad som gör gallerna så starka, och deras centurion Gaius Bonus sänder en soldat att speja, utklädd till tillfångatagen galler slagen i kedjor. Som beräknat "befriar" Asterix och Obelix honom och tar honom till byn, där han efter ett tag får smaka på trolldrycken, och kommer på hemligheten (dock inte receptet) och skyndar sig tillbaka till sitt läger.

Romarna tar därefter druiden tillfånga för att försöka tvinga av honom receptet. Asterix blir orolig då druiden inte hörs av, och ger sig iväg efter honom. Av en vandrande köpman får han veta att druiden blivit tillfångatagen av romarna, och ger sig oförväget rakt in i lägret efter honom, där han med litet övertalning låter sig fångas. Med sedvanlig elegans gör de galliska vännerna romarna till åtlöje och ger sig på flykt - men se då dyker självaste Julius Caesar upp. Sedan Asterix förklarat för Caesar att Gaius Bonus velat komma åt trolldrycken för att kunna göra sig själv till Romarrikets härskare blir denne skickad till Mongoliet, och Caesar ger som tack gallerna fri lejd för den här gången, men bägge konstaterar att de nog inte setts för sista gången.

Svensk publicering

Den första svenska albumutgåvan kom 1970, och har därefter getts ut i flera upplagor. Äventyret ingår i volym 1 av "Asterix – Den kompletta samlingen" som gavs ut 2001.

I andra medier

En animerad film, "Astérix le Gaulois" kom 1967.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!